search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:49
MENU CLOSE

Ενέργεια: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης – Αναλυτικά οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο

07.01.2022 12:34
DEI_LOGARIASMOS

Τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ασκούν πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τα νοικοκυριά που καλούνται να θερμάνουν τα σπίτια τους στη μέση του χειμώνα. Οι χονδρική τιμή στο ρεύμα τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθε στα 229 €/Mwh, τον Δεκέμβριο στα 235 €/Mwh ενώ τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης στα 176 €/Mwh, αλλά παραμένει τρεις φορές υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς» δήλωσε ο υπουργός.

Αναλυτικά τα μέτρα

Ηλεκτρική ενέργεια

– Κλιμακωτή επιδότηση για όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Αφορά 4.200.000 παροχές

– Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες (kWh) κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300 kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ την MWh, με την μέση ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό να ανέρχεται σε 42 ευρώ.

– Επιδότηση 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στα νοικοκυριά ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, με απορρόφηση δηλαδή του 90% αύξησης και μέση μηνιαία ενίσχυση 54 ευρώ.

Οριζόντια επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια, εμπορικά, βιοημαχανικά, αγροτικά, επαγγελματικά, λοιπών χρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, δηλαδή με ποιο δίκτυο -χαμηλής, μέσης ή υψηλής- είναι συνδεδέμενες. Ανέρχεται στο 50% του αυξημένου κόστος και φορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση

Φυσικό αέριο

– Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά: Επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας ή παρόχου

– Επιπλέον έκπτωση από την ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται

– Για το φυσικό αέρια σε εμπορικά, μη οικιακά τιμολόγια: Επέκταση επιδότησης σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές, και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους τζίρου, μεγέθους και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανούαριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει με 400 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Τσεκούρι στις συντάξεις

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα 4.000 θέσεων εργασίας με μισθό 933 ευρώ

Kινητή τηλεφωνία: Έρχονται μειώσεις από αυτόν τον μήνα στους λογαριασμούς (Πίνακας)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:49