search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:50
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Διομήδης: Συνεχίζει την επέλασή της – Κατηφορίζει προς Φωκίδα και Βοιωτία – Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία

11.01.2022 20:46
diomidiskairiko65-new

Στην κορύφωσή της αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Διομήδης που ήδη έπληξε τη Θεσσαλία με πλημμύρες, θυελλώδεις ανέμους και έντονη βροχόπτωση προκαλώντας πολλά προβλήματα. Ήδη η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα έχει πέσει αισθητά και σε συνδυασμό με τις χιονοπτώσεις έχει μετρατρέψει σε παγοδρόμιο το οδικό δίκτυο.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στον Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να χιονίσει και μέσα στην πόλη.

Το πέρασμα του Διομήδη από την Θεσσαλία

Στα Τρίκαλα, σύμφωνα με το trikalavoice.gr, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και «απείλησε» τον παρακείμενο δρόμο με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε επιφυλακή τόσο του Δήμου Τρικκαίων, όσο και της Π.Ε. Τρικάλων. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα, και ήδη ενεργοποιήθηκε ο αριθμός 112 της Πολιτικής Προστασίας, στέλνοντας μηνύματα και προειδοποιώντας για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στη Μαγνησία τεράστοι όγκοι νερού κατεβαίνουν από το ρέμα Ματσάγγου στην περιοχή της Αγριάς και άλλα ρέματα. Οι κάτοικοι φοβούνται τυχόν υπερχείλιση, καθώς η βροχή είναι καταρρακτώδης.

Η Μακρινίτσα, η Πορταριά και οι Σποράδες δίνουν ρεκόρ βροχόπτωσης.

Οι άνεμοι που έφτασαν τα 9 Μποφόρ είχαν ως αποτέλεσμα να βγει η θάλασσα στη στεριά στον Αγιόκαμπο.

Οι ζημιές είναι μεγάλες στο αγροτικό δίκτυο από την κακοκαιρία, ενώ χωρίς ρεύμα  έμειναν το κέντρο του Βόλου και 4 χωριά. Νερά μπήκαν σήμερα στο  Δικαστικό Μέγαρο Βόλου μέσα από ανοικτό φεγγίτη με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν τα δικαστήρια του Βόλου την Τετάρτη.

Στα Φάρσαλα δρόμοι και χωράφια έχουν μετατραπεί σε λίμνες. Εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος αυτή την ώρα στην Ελασσώνα, σε τμήματα της Λάρισας και στο δήμο Τεμπών.

Εισήγηση για προληπτική εκκένωση στα χωριά Υπέρεια, Μικρό Ευίδριο, Πυργάκια, Ανωχώρι, Κρήνη, Βασιλί, έκανε η Πυροσβεστική ενώ ήδη κάτοικοι απομακρύνουν ηλικιωμένους.

Πλημμυρισμένα σπίτια αναφέρθηκαν στο Βαμβακού και στο Ανωχώρι.

Στην Καρδίτσα προβληματίζει η στάθμη του ποταμού Καράμπαλη.

Στο Πήλιο, πλημμύρισαν χείμαροι ενώ απειλείται η περιοχή της Νεάπολης. Στα ορεινά τοχιόνι πέφτει πυκνό, ενώ στο παραλιακό κομμάτι , τα μανιασμένα κύματα έχουν βγει στην παραλία, προκαλώντας καταστροφές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Στο νότιο Πήλιο το ρέμα του Πλατανιά υπερχείλισε θέτοντας σε κίνδυνο τον οικισμό, όπως και στο Στεφανοβίκειο, ενώ αναμένεται να εκκενωθεί το Μικρό Περιβολάκι.

Υπό έλεγχο η είναι η κατάσταση στον Ξυδιά.

Στυλιανίδης: Η κακοκαιρία κατεβαίνει προς την Φωκίδα και τη Βοιωτία

Στο πλήγμα που δέχθηκε η Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Διομήδης» αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι εκτιμούν πως το φαινόμενο θα εξελιχθεί σε Φωκίδα και Βοιωτία.

Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω θα εξελιχθεί σε Βοιωτία και Φωκίδα και έχουμε έρθει σε επαφή και με τις εταιρείες διαχείρισης και κατασκευής των δρόμων, προκειμένου να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να το αντιμετωπισουμε», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Οι πολίτες οφείλουν να λάβουν υπόψιν τους το μήνυμα του 112, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, το χιόνι και η βροχή θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Όποιος αντιμετωπίσει προβλήματα μπορεί να επικοινωνήσει με την αστυνομία, το 112 και με την Πολιτική Προστασία», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μέσω της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε να στείλουν ακόμη ένα μήνυμα μέσω του 112 στους πολίτες της Μαγνησίας έτσι ώστε να ενημερωθούν και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους. Ο υπουργός μάλιστα γνωστοποίησε ότι ο όγκος νερού σε χιλιοστά έχει φτάσει πάνω από τα 120 χιλιοστά σε περιοχές της Μαγνησίας την ώρα που στην Αττική σε ετήσια βάση πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. Σχετικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες προληπτικές απομακρύνσεις. «Ζητήσαμε από κάποια χωριά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, κι αυτό έγινε με τάξη και ασφάλεια. Την ίδια στιγμή εξαιτίας του σωστού συντονισμού που έγινε και της προεργασίας / ετοιμότητας σε ρέματα, περιορίστηκαν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα από αυτά τα φαινόμενα. Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω, θα εξελιχθεί σε Φωκίδα και Βοιωτία γι αυτό είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες να αφήσουμε ανοιχτές τις οδούς γιατί έρχεται και χιόνι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποτελεσματικό συντονισμό ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές. Αναφερόμενος στο 112 είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που δεν έχει σταλεί μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας και στις βόρειες Σποράδες. «Πρέπει να ακολουθούν την οδηγία του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων καθώς υπάρχει πολύ βροχή. Μάλιστα εξαιτίας του χιονιού που άρχισε να πέφτει και του νερού, θα έχουμε μεγαλύτερη απορροή όσο εξελίσσεται η μέρα. Γι αυτό περιορισμός μετακινήσεων οπωσδήποτε. Όποιος χρειαστεί οποιαδήποτε ανάγκη ή καταφεύγει στο 112 ή σε τοπικές αστυνομικές αρχές. Ήδη η Πυροσβεστική, η Aστυνομία, η Πολιτική Προστασία είναι διεσπαρμένη σε διάφορους χώρους έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν περιορίσει τις επιπτώσεις αλλά δίχως την συναίνεση και τη συνεργασία των πολιτών όλα αυτά δεν μπορούν να πετύχουν στο 100%. «Επιμένουμε πάντα σε τέτοιες στιγμές όπου αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κακοκαιρία, ότι χρειάζεται η απόλυτη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων. Αυτός είναι ο ρόλος του υπουργείου μας, ο συντονισμός αλλά και η συνεργασία με τους πολίτες. Αυτή η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες στη διαχείριση κρίσεων και το αποδεικνύει κάθε μέρα. Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογική διαχείριση των κρίσεων, συνεργασία και συνέργειες, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.


Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, ενώ έγινε συνολική αποτίμηση της μέχρι στιγμής κατάστασης από τους περιφερειάρχες.

Το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

– Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

– Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

– Πλημμυρικά φαινόμενα: https://bit.ly/2FpWn5k

– Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3lCdFLR

– Χιονοπτώσεις και παγετό: https://bit.ly/3tdMdv6



Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός σύμφωνα με την ΕΜΥ



Την Τετάρτη, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στην Αττική η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς.

Την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 3 με 5 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά
τους 10 με 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το κεντρικό Αιγαίο τους 6 με 8, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει έως τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.


Προβλήματα και από τις χιονοπτώσεις


Πολύ δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και το τελευταίο 24ωρο, με τον τελευταίο να σημειώνεται περίπου 17.30 το απόγευμα της Τρίτης, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έναν ακόμη τα ξημερώματα με την ίδια δυναμική.

Την ίδια ώρα, ο «Διομήδης» κάνει τη δική του δουλειά με την ισχυρή χιονόπτωση να έχει φέρει 30 πόντους χιόνι μέσα στον αστικό ιστό, την ώρα που η περιοχή τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και στο επίκεντρο της πανδημίας καταγράφοντας σήμερα 109 κρούσματα.

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε πολλούς ορεινούς δρόμους της Φλώρινας, της Βέροιας αλλά και των Καλαβρύτων.

Ο δρόμος από το Σέλι προς την Νάουσα έκλεισε από πτώση δέντρου. Οι ίδιοι οι οδηγοί προσπάθησαν να το απομακρύνουν για να συνεχίσουν στον προορισμό τους.

Συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου, από το από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Εξάλλου, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης – Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία), στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας ), στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών – Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου(Χαλκιδική).

Κλειστοί είναι από το απόγευμα δύο δρόμοι στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης χειμάρρων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστή είναι η 8η οδός Ταγαράδων και η προέκταση της οδού Ανδρέα Παπανδέου στα Βασιλικά. Και στα δύο σημεία υπάρχει σήμανση και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακείμενες οδούς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάλυμνος

Οι κατολισθήσεις, τα φερτά υλικά και τα βουνά απο λάσπη έχουν προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και σε σπίτια.

90 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε ένα 24ωρο στο νησί, την ώρα που στην Αθήνα πέφτουν 400 σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Να κηρυχθεί και η Κως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το δίκτυο ύδρευσης.

Πάνω στην χούφτα μηχανήματος μεταφέρθηκαν ο Δήμαρχος Καλυμνίων και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, προκειμένου να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές, καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβασή τους, με άλλον τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Διομήδης: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά σε περιοχές της Λάρισας (video)

Φλώρινα: Νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ – «Μπαράζ» μετασεισμών

Κορωνοϊός: Στα 32.694 τα νέα κρούσματα, σχεδόν 13.000 στην Αττική – «Έκρηξη» έως 430% του ιικού φορτίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:46