search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 02:21
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Διομήδης: «Δείχνει τα δόντια» της στην κεντρική Ελλάδα – Πού θα «χτυπήσει» την Τετάρτη (Photos/Videos)

11.01.2022 16:37
kakokairia1-new

Προβλήματα προκάλεσε σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας η κακοκαιρία «Διομήδης», που προηγουμένως «έντυσε» στα λευκά τη δυτική Μακεδονία και άλλες περιοχές, ενώ αύριο αναμένεται να κατευθυνθεί προς τις Κυκλάδες.

Στα Τρίκαλα, σύμφωνα με το trikalavoice.gr, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και «απείλησε» τον παρακείμενο δρόμο.

Σε επιφυλακή παραμένει ο μηχανισμός τόσο του Δήμου Τρικκαίων, όσο και της Π.Ε. Τρικάλων.

Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή των Φαρσάλων. Συνολικά πάνω από 15 μηχανήματα του δήμου αλλά και ιδιωτών επιχείρησαν σε πλήθος σημείων όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση. Παράλληλα, νωρίς το μεσημέρι εκκενώθηκε προληπτικά η Υπέρεια Φαρσάλων με εντολή του διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Ευάγγελου Φαλάρα, λόγω του Ενιπέα ποταμού.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 4 σκυλιών στην κοινότητα Κατωχωρίου από την πυροσβεστική με την συνδρομή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού που ήταν παρών εκείνη την στιγμή στην διάσωση.

Σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε στην πόλη της Λάρισας, καθώς και στην γύρω περιοχή. Βορειότερα, στη σεισμόπληκτη Φλώρινα, το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά.

Στη Χαλκιδική σημειώθηκαν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων δέντρα έπεσαν πάνω στα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ.

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα χωριά βόρεια του Δομοκού, στη Φθιώτιδα, ενώ στο τμήμα από τον Δομοκό μέχρι τη Λαμία έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού για να αποφύγουν τα προβλήματα, ενώ η χιονόπτωση είναι έντονη αυτή την ώρα.

Έντονες χιονοπτώσεις έχουμε και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας που έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Αντίθετα, στα χωριά βόρεια του Δομοκού προς τη Λάρισα και την Καρδίτσα έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις στην τελευταία ώρα.

Συνεχής βροχόπτωση σημειώνεται και στην περιοχή της Λαμίας, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τους χειμάρρους, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα.

Από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο έχει φτάσει το ύψος του χιονιού σε διάφορα σημεία στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και πάνω από 800 μέτρα υψόμετρο, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει η στάθμη των ποταμών είναι ελεγχόμενη, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας πως 48 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, γκρέιντερ και αλατιέρες, δίνουν τη δική τους μάχη στο επαρχιακό δίκτυο ώστε αυτό να μείνει ανοικτό και να μην παγώσει το οδόστρωμα από το παγετό.

Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρει επίσης πως δεν υπάρχουν προβλήματα στο εθνικό δίκτυο. Ο ίδιος συνιστά τέλος, οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Μήνυμα του 112 στη Μαγνησία

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε το απόγευμα της Τρίτης στους κατοίκους της Μαγνησίας, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εξαιτίας επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Μαγνησία. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών https://www.civilprotection.gr/el/plimmyres».

Περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχής έπεσαν στο Πήλιο

Η κακοκαιρία Διομήδης πλήττει με μεγάλη ένταση τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας. Ιδιαίτερη είναι η σφοδρότητα της κακοκαιρίας στο Πήλιο, όπου οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από την αρχή της μέρας, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και σημαντικά προβλήματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Πού θα «χτυπήσει» ο Διομήδης την Τετάρτη

Την Τετάρτη στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται σχετικά βελτιωμένος καιρός, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, και ενδεχομένως κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα, πρώτα στα βόρεια, και μετά το μεσημέρι σε πολλές άλλες περιοχές, θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 2 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6, στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 8, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 9 Κελσίου, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα Δωδεκάνησα, όπου αρχικά αναμένονται μεταβαλλόμενοι άνεμοι εντάσεων έως 5 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και μετά αναμένεται να έχουν ασθενή κατά βάση χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 8. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν και βαθμιαία στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η 4η δόση για τους ανοσοκατασταλμένους – Πάνω από 30.000 τα κρούσματα σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 27.766 τα νέα κρούσματα, σχεδόν 10.000 στην Αττική

Κορωνοϊός: Σύλλογος Γονέων από τη Θεσσαλονίκη συμφώνησε με διαγνωστικό την τιμή των PCR τεστ στα 28 ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58