search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:41
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Σε τροχιά συρρίκνωσης η Όμικρον- Ανεμβολίαστοι ή όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση το 93,4% των θανάτων

20.01.2022 19:07
ypoyrgeioygeias76-new

Εξακολουθούν να πιέζονται τα νοσοκομεία από την πανδημία, η οποία είναι σε υψηλή αλλά σταθερή κατάσταση, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία της πανδημίας.

«Να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα», είπε σημειώνοντας πως κινδυνεύουν περισσότεροι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι πλέον παρατηρείται μείωση κατά -31% στη διασπορά των κρουσμάτων αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει καθώς αυξήθηκαν κατά +24% οι θάνατοι.

«Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης. Το κατά πόσο θα συνεχιστεί, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, όμως περιμένουμε σταθεροποίηση και κάμψη της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση» κατέληξε ο καθηγητής.

Σε σχετική ερώτηση για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» είπε.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μειώθηκε ο δείκτης θετικότητας, αυξήθηκε το ιικό φορτίο σε Κρήτη και Αχαΐα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου,  170.000 είναι τα ενεργά κρούσματα σήμερα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, ενώ αυξήθηκε το ιικό φορτίο σε Κρήτη και Αχαΐα.

Η κ. Παπαευαγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων στην Ελλάδα. Ακολούθως, είπε πως 1/3 που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε με έμφαση και σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις δύο τελευταίες εβδομάδες, το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση. Ο εμβολιασμός προστατεύει τους εφήβους αλλά και τα παιδιά 5 – 11 ετών ανέφερε.

Το 80-90% των νέων κρουσμάτων είναι με την Όμικρον αλλά η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να κυκλοφορεί και πιέζει το ΕΣΥ.

Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί ώστε να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις.

Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα παιδιά, λέγοντας πως ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορωνοϊού. Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.

Σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι οφείλεται και στο γεγονός ότι «πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά. Ο κορωνοϊός δεν είναι κρυολόγημα» κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε επίσης:

Βρήκε στο πεζοδρόμιο 5.000 ευρώ και τα παρέδωσε στην αστυνομία (photo)

Κορωνοϊός: Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη, κατέληξε βρέφος 2 μηνών που νοσούσε

Απολύθηκαν οι εμπλεκόμενοι στους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10