search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:19
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Τελειώνει το παζλ των προσώπων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2213
20/1/2021
21.01.2022 07:00
androulakis_new

Σε φάση… ολοκλήρωσης φαίνεται ότι βρίσκονται οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τη μορφοποίηση του κομματικού, αλλά και του προεδρικού επιτελείου από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, ο νέος πρόεδρος του κόμματος προχώρησε στον ορισμό των τομεαρχών (της λεγόμενης «σκιώδους κυβέρνησης»), όπου για άλλη μια φορά ο Ανδρουλάκης φάνηκε να επιδιώκει τη διατήρηση ισορροπιών, αφού τρεις από τους πέντε αντιπάλους του στις εσωκομματικές εκλογές έλαβαν θέση: ο Ανδρέας Λοβέρδος παρέμεινε τομεάρχης Εξωτερικών, ο Χάρης Καστανίδης ανέλαβε τομεάρχης Επικρατείας και ο Γιώργος Παπανδρέου ορίστηκε εκπρόσωπος της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επίσης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέλαβε τον τομέα της Άμυνας, ο Γιώργος Καμίνης την Προστασία του Πολίτη και τη Μεταναστευτική Πολιτική, η Τόνια Αντωνίου τον τομέα Κλιματικής Κρίσης, ο Κώστας Σκανδαλίδης τον τομέα Οικονομικών κ.λπ.

Οι επικρατέστεροι

Ωστόσο, τώρα πια ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλείται να στελεχώσει τις θέσεις εκείνες που βρίσκονται στον λεγόμενο «στενό κύκλο» του και, προφανώς, για τις θέσεις αυτές δεν τίθεται θέμα εσωκομματικών ισορροπιών, αλλά επικεντρώνονται σε πρόσωπα που είναι στενοί συνεργάτες και «έμπιστοι» του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες συγκλίνουσες πληροφορίες, ο άνθρωπος που θα αναλάβει port parole του ΚΙΝΑΛΛ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά διευθυντής της Κ.Ο. Δημήτρης Μάντζος, ενώ φαίνεται ότι αναζητείται γυναίκα ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, με διάφορα ονόματα να ακούγονται αλλά κανένα να μην έχει «κλειδώσει» ώς τώρα.

Στον τομέα της επικοινωνίας, αρμόδιος γραμματέας ανέλαβε εκ νέου ο Πάνος Βλάχος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το κομμάτι αυτό θα ενισχυθεί και με άλλα πρόσωπα που προέρχονται από τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Επίσης, αναμένεται να υπάρξει και ενίσχυση του τομέα επικοινωνίας της Κ.Ο. του κόμματος, ενδεχομένως και με τον Νίκο Βοσδογάνη, στενό συνεργάτη και διευθυντή του γραφείου Τύπου επί της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, του οποίου η πείρα αναμένεται να αξιοποιηθεί από τον νέο πρόεδρο.

Διευθυντής του κόμματος παραμένει ο Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ και άλλα στελέχη που ήταν κοντά στη Φώφη Γεννηματά αναμένεται να αξιοποιηθούν από τον Ανδρουλάκη, ύστερα από σχετικές επαφές μαζί τους.

Όσον αφορά το ζήτημα του γραμματέα του κόμματος και με δεδομένη την άρνηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη να παραιτηθεί πριν από το συνέδριο, η θέση θα μείνει για την ώρα στον ίδιο, ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να εξετάζει διάφορα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος για όταν έλθει η ώρα της εκλογής. Ένα άλλο «κενό» που μένει για την ώρα ακάλυπτο είναι αυτό του διευθυντή του γραφείου προέδρου, αλλά και του διευθυντή της Κ.Ο., με την ονοματολογία να δίνει και να παίρνει και να αφορά κυρίως σε ιστορικά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Και φυσικά ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα πρόσωπα που θα αναλάβουν το οργανωτικό κομμάτι του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛΛ, με τα ονόματα των Στέφανου Ξεκαλάκη και Ανδρέα Σπυρόπουλου να «παίζουν» δυνατά, καθώς και οι δύο είναι στενοί συνεργάτες του νέου προέδρου.

Αποσαφήνιση της πολιτικής του

Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται πλέον, μόλις ολοκληρωθεί το «παζλ» της στελέχωσης των κομματικών θέσεων, να προχωρήσει σε… διευκρινίσεις σχετικά με το πώς προσεγγίζει τη «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση», για την οποία μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του και για την οποία ήδη δέχθηκε «σπόντες» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, «έβαλε απέναντι» από τη Ν.Δ. το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας για τον Ανδρουλάκη ότι «δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία».

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από την αρχή προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία κάνει λόγο για «προοδευτική διακυβέρνηση», κάτι που και ο Μητσοτάκης έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί συχνά – πυκνά στις ομιλίες του, περιγράφοντας πολιτικές της κυβέρνησης), μένει να φανεί πώς εννοεί ο ίδιος τη «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Για την ώρα, το μοντέλο που έχει περιγράψει είναι μάλλον… ασαφές, ωστόσο φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛΛ απολαμβάνει ακόμα «μήνα μέλιτος» με τους ψηφοφόρους. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι εκπρόσωποι του κόμματος «χτυπούν» με κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση, είτε για τον ΕΦΚΑ, είτε για το σποτάκι της Ν.Δ. για τα Rafale, δίνοντας έτσι ένα αντιπολιτευτικό στίγμα.

Από την άλλη, σύντομα αρχίζει και ο νέος μηνιαίος κύκλος των δημοσκοπήσεων, τον οποίο στο ΚΙΝΑΛ περιμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία, καθώς εκεί θα φανεί αν τα ανεβασμένα ποσοστά του προηγούμενου διαστήματος ήταν ένα φαινόμενο παροδικό ή με τάσεις παγίωσης. Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει ότι «η πρώτη δημοσκόπηση θα είναι η κάλπη της απλής αναλογικής», το βέβαιο είναι ότι με άλλο… αέρα πας στην κάλπη με διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις και με άλλο με… μονοψήφιο.

Ένα άλλο στοιχείο που αναμένεται να απασχολήσει πολύ τα κομματικά επιτελεία είναι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων και δη από πού αντλεί κυρίως το ΚΙΝΑΛΛ τη δημοσκοπική του «ανάταση», καθώς ακόμα δεν είναι σαφές αν προκαλεί «αιμορραγία» στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πόσο σημαντικό είναι το ρεύμα επιστροφής σε αυτό.

Διαβάστε επίσης

Αχαΐα: Στάχτη έγινε σχολικό λεωφορείο λίγο πριν παραλάβει μαθητές (Photos/Video)

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Τι ισχυρίζονται οι τρεις εμπλεκόμενοι στις καταθέσεις τους

Κορωνοϊός-Προειδοποίηση Παυλάκη: Πιθανή αναζωπύρωση Δέλτα και Όμικρον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:16