search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:42
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Pulse: Δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της κακοκαιρίας

31.01.2022 20:42
kalpi-new-0121
© Eurokinissi

Στις 9 ποσοστιαίες μονάδες κλείνει την «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσκόπηση της Pulse, στην οποία αποτυπώνεται και η έντονη δυσαρέσκειά των πολιτών για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την πρόσφατη κακοκαιρία, το 72% του δείγματος απάντησε από λίγο έως καθόλου. Αναλυτικά, το 59% ανέφερε «ελάχιστα έως καθόλου», το 13% «λίγο», το 16% μέτρια, ενώ το 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». Αντίθετα, μόλις το 7% έμεινε ικανοποιημένο από τη διαχείριση της «Ελπίδας» (2% «πολύ» και 5% «αρκετά»). 

Μάλιστα, η δυσαρέσκεια αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της χώρας που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων που ζουν στην περιφέρεια Αττικής δήλωσε «λίγο, ελάχιστα έως καθόλου» ικανοποιημένο, το 18% «μέτρια», το 6% «αρκετά έως πολύ» και το 4% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό μη ικανοποίησης ανήλθε στο 71%, ενώ το 15% εμφανίστηκε μέτρια ευχαριστημένο, το 8% αρκετά έως πολύ και το 6% απέφυγε να απαντήσει. 

Παράλληλα, την ανησυχία τους για τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρόφιμα εξέφρασαν τα νοικοκυριά. «Πονοκέφαλο» για το 46% του δείγματος αποτελούν τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, ακολουθεί με 26% η θέρμανση και με 9% τα τρόφιμα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 11% απάντησε κάτι άλλο και ένα 8% απέφυγε να πει. 

Μάλιστα, ο προβληματισμός για τα αυξανόμενα έξοδα είναι διάχυτος σε όλα τα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. Στο σύνολο του δείγματος με «άνετη ή πολύ άνετη» οικονομική κατάσταση, το 46% δηλώνει προβληματισμένο για το ηλεκτριό ρεύμα, το 35% για τη θέρμανση, το 10% για κάτι άλλο και το 3% για τα τρόφιμα. 

Σε αυτούς που έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση, το 49% είναι ανήσυχο για τις τιμές του ρεύματος, το 29% για τη θέρμανση, το 10% για τα τρόφιμα και το 8% για κάποιο άλλο έξοδο.Οι ερωτηθέντες σε δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 48% απάντησε ότι προβληματίζεται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 19% για τη θέρμανση, το 16% για κάτι άλλο και 13% για τα τρόφιμα. 

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της χαλάρωσης και μόλις οι μισοί (31%) αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν πιο ήπια.  Αναλυτικά, στην ερώτηση αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 39% απάντησε «μάλλον όχι», το 23% «σίγουρα όχι», το 18% είπε «μάλλον ναι», το 13% «σίγουρα ναι» και το 7% «ΔΓ/ΔΑ». 

Ειδικότερα, το 75% των συνταξιούχων τάσσεται κατά της χαλάρωσης έναντι 20% που είναι υπέρ. Στον δημόσιο τομέα, το 68% δε συμφωνεί με ηπιότερα μέτρα έναντι 28% που έχει την αντίθετη άποψη. Οι επιχειρηματίες-επαγγελματίες σε ποσοστό 60% λένε όχι στη χαλάρωση των μέτρων έναντι 34% που θεωρεί ότι έχει έρθει η ώρα. Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 52% πιστεύουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και το 42% ότι πρέπει να χαλαρώσουν. 

Πρόθεση ψήφου

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στο 9%, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 31% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 22%. Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, οι Έλληνες με 1,5%, η Δημιουργία με 1%, ενώ το 6% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 4% λευκό/άκυρο/αποχή και το 8% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι. 

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 14,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 8,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι και όσοι απάντησαν «άλλο» με ποοστό 6,5%.  

Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων, η ΝΔ βρίσκεται στο 67%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 62% και του Κινήματος Αλλαγής στο 71%. Οι εισροές νέων ψηφοφόρων ανέρχονται στο 5,5% για τη ΝΔ, στο 4% για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 8,5% για το ΚΙΝΑΛ. 

Στην παράταση νίκης συντριπτική είναι η υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς προηγείται κατά 45%. Αναλυτικά, στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 56% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε «ΝΔ», το 21% «ΣΥΡΙΖΑ», το 12% «άλλο» και το 11% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». 

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 15 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 38% έναντι 23% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 34% και εκείνων που είπαν «Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ» στο 5%. 

Στην ερώτηση ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 26% του δείγματος απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπεται με 23% ο… «κανένας», με 22% ο Νίκος Ανδρουλάκης και 20% ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στο ίδιο ερώτημα, ανά πρόθεση ψήφου, από αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, το 77% σημειώνει ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 9% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 7% «κανένας από τους τρεις», το 6% δε γνωρίζει και μόλις το 1% σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 69% θεωρεί ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το 11% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 16% κανέναν από τους τρεις και το 4% δεν απαντά. 

Σε όσους προτίθενται να στηρίξουν στις εκλογές το ΚΙΝΑΛ, το 80% ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει τον κεντρώο χώρο έναντι 7% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένα ποσοστό 12% σημείωσε κανέναν από τους τρεις και το 1% απέφυγε να απαντήσει. 

Στην «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι/λευκό/άκυρο/αποχή/δεν απαντώ) η συντριπτική πλειοψήφια (45%) θεωρεί ότι κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αντιπροσωπεύει τον κεντρώο χώρο, το 32% απάντησε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ», το 9% είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 8% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 6% ο Αλέξης Τσίπρας. 

Από που αντλεί ψηφοφόρους το ΚΙΝΑΛ

Στην ερώτηση τι είχαν ψηφίσει το 2019 όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, το 39% απάντησε ΚΙΝΑΛ, το 23% ΝΔ (που αντιστοιχεί στο 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019) και το 22% ΣΥΡΙΖΑ (που αναλογεί στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019). Παράλληλα, το 10,5% ανέφερε είτε ότι είχε ρίξει «άκυρο ή λευκό» είτε ότι απείχε από τις εκλογές είτε δεν είχε δικαίωμα ψήφου, ενώ 5,5% είπε ότι είχε ψηφίσει άλλο κόμμα. 

Ως προς τον πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό των ερωτηθέντων που προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, το 40% χαρακτηρίζει τον εαυτό του «Κεντροαριστερό», το 38% «Κεντρώο», το 6% «Αριστερό» και άλλο ένα 6% «Κεντροδεξιό». Ακολουθεί ένα 5% που αναφέρει «τίποτα», ένα 2% «άλλο», ένα ακόμα 2% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ» και μόλις 1% αυτοχαρακτηρίστηκε «Δεξιός». 

Παράλληλα, θετικά βλέπει η πλειοψηφία του δείγματος (65%) το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας. Συγκεκριμένα, απαντώντας υποθετικά στην ερώτηση αν το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- βρίσκεται στην τρίτη θέση και το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, θα είναι καλό να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα, το 29% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά, το 36% είπε «μόνο με προϋποθέσεις», το 24% τάχθηκε κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου και το 11% αποκρίθηκε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». 

Αναλυτικότερα, από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, το 48% σημείωσε ότι το κόμμα μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο υπό προϋποθέσεις, το 24% απάντησε αρνητικά, το 23% θετικά και ένα 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». 

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο σύνολο όσων προτίθενται να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής, με το 43% να στηρίζει τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο υπό προϋποθέσεις, το 29% να τάσσεται κατά και το 27% υπέρ. 

Διαβάστε επίσης:

Καραγιάννης: Μνημόνιο συνεργασίας για φύτευση επιπλέον 2.000 δέντρων κατά μήκος της Γραμμής 4 του μετρό

Δένδιας: Επίσκεψη στην Ουκρανία – Επαφές με ομογενείς στην σκιά της ουκρανικής κρίσης

Παράταση προθεσμίας για Εξοικονομώ και Επίδομα Θέρμανσης – Τρεις ακόμη ρυθμίσεις από την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:42