search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:31
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Καλές δημοσκοπήσεις και πρώτα αντιπολιτευτικά «δόντια»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2214
2214
28.01.2022 07:00
androulakis_new

Πρώτο δείγμα θετικό: κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τα δημοσκοπικά αποτελέσματα για το ΚΙΝΑΛ, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Αν και ακόμα δεν έχει αρχίσει πλήρως ο μηνιαίος κύκλος των δημοσκοπήσεων, τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο διατηρεί τα διψήφια ποσοστά που του έδιναν οι σφυγμομετρήσεις λίγο μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, αλλά μοιάζει να διατηρεί και την ώθηση που έφεραν αρχικά οι αλλαγές στο κόμμα.

Δημοσκοπική «άνοιξη»

Συγκεκριμένα, στην τελευταία δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1, το ΚΙΝΑΛ συγκέντρωσε ποσοστό 14,8% στην πρόθεση ψήφου και 16,8% στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή, χωρίς την «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων. Τα ποσοστά αυτά, αν αντίστοιχα καταγραφούν και στις υπόλοιπες μετρήσεις της κοινής γνώμης, πιστοποιούν τις εκτιμήσεις στελεχών του κόμματος για μια νέα «άνοιξη».

Ταυτόχρονα, και αυτό έχει τη σημασία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει να «μπαίνει» δυναμικά ως ισχυρός νέος «παίκτης» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 54% θετικές γνώμες των ερωτηθέντων, έναντι 46% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 31% του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ερωτήματα

Φυσικά, όπως μπορεί να πιστοποιήσει και ο… ΣΥΡΙΖΑ του 2008, η δημοσκοπική άνοδος δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε μόνιμη κατάσταση, ούτε σημαίνει ότι ντε και καλά τα αποτελέσματα αυτά θα είναι τα ίδια και στην κάλπη. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα στασιμότητας, οι πολίτες μοιάζουν να ενδιαφέρονται ξανά για το ΚΙΝΑΛΛ και τις προθέσεις του.

Όπως έχει ξαναγράψει το «Π», πέραν των ποσοστών, σημασία έχει και από πού αντλεί το ΚΙΝΑΛ τη δημοσκοπική του αυτή «άνοιξη». Για την ώρα, με βάση μια προηγούμενη μέτρηση, μοιάζει να «παίρνει» ψηφοφόρους εξίσου από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, χρειάζεται μεγαλύτερη… διαχρονικότητα στις μετρήσεις για να φανεί αν το ΚΙΝΑΛ «λεηλατεί» εξίσου και τα δύο μεγάλα κόμματα και, εν τέλει, σε ποιο κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Τα μηνύματα

Πάντως, εκτός από τις δημοσκοπήσεις υπάρχει και η πραγματικότητα και η πολιτική καθημερινότητα και, κατά τα φαινόμενα, ο Ανδρουλάκης μοιάζει να επιδιώκει να ξεκαθαρίσει – όσο, φυσικά, είναι δυνατόν – το στίγμα που θέλει να δώσει το ΚΙΝΑΛ ως τρίτο κόμμα στη Βουλή και ως ένας πολιτικός πόλος που θέλει να μπει «σφήνα» ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον έχει η συνέντευξή του στην «Εστία», απ’ όπου έστειλε «μήνυμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς περί μετεκλογικών συνεργασιών, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε με νόημα ότι «δεν έχουμε εμείς κανέναν λόγο να συγκυβερνήσουμε με τη Δεξιά. Αν θέλει ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να συγκυβερνήσει με τον κύριο Βελόπουλο. Όπως έπραξε ο Ντράγκι που καλεί σε συνεργασία τον Σαλβίνι. Το σενάριο άλλωστε είναι υπαρκτό, απλώς η Ν.Δ. δεν έχει λόγο να το επιβεβαιώνει».

Κατά «επιτελικού κράτους»

Από την άλλη, για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα», ο Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση στο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης της ΝΔ λέγοντας ότι «μέρες τώρα ήταν γνωστό ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας, παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε σχέδιο και συντονισμός. Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά επιτελικό χάος που ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό».

Συνολικά το ΚΙΝΑΛ «πυροβόλησε» την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας, με την αρμόδια τομεάρχη Τόνια Αντωνίου να σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στην περίπτωση του νέου φιάσκου που βιώνουμε εδώ και δύο μέρες, τρίτωσε το κακό στην αποτυχημένη διαχείριση των φυσικών φαινομένων: εγκλωβισμός χιλιάδων πολιτών στην Αττική Οδό σχεδόν δυο 24ωρα, διακοπή ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά, απίστευτη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών με τρένα ή αεροπλάνα, χαοτική κατάσταση που αντιμετωπίζεται με την εξαγγελία γενικής αργίας».

Λοξοκοιτάζει προς ΝΔ

Προφανώς, η διαχείριση της κακοκαιρίας προσφέρεται για σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ωστόσο, η παρέμβαση Ανδρουλάκη και η αιχμή για το επιτελικό κράτος ενδεχομένως δείχνουν την κατεύθυνση της αντιπολίτευσης που το ΚΙΝΑΛΛ θα ακολουθήσει, με «πυρά» κατά του πρωθυπουργού. Ο Μητσαοτάκης, υπενθυμίζεται, δύο φορές ώς σήμερα έχει αφήσει «σπόντες» για το κόμμα και για τις θέσεις του προέδρου του, ενδεχομένως θέλοντας να «υψώσει τείχος προστασίας» για τους ψηφοφόρους που έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ και στήριξαν ΝΔ στις εκλογές του 2019.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο Κontra Channel, είπε για τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «θέλω να είμαι έντιμος απέναντί του. Δεν έχει δοθεί η δυνατότητα ακόμα, είναι στα πρώτα του βήματα, μετράει τις πατημασιές του, περνά μια περίοδο μέλιτος», προσθέτοντας ότι «δεν έχω καμία διάθεση να κηδεμονεύσω έναν παίκτη που μπαίνει στο πολιτικό σκηνικό, δεν έχω καμία αγωνία τέτοια» αλλά και υπογραμμίζοντας ότι θα κριθεί στο πώς θα αντιμετωπίσει τα πολιτικά διλήμματα, τα πολιτικά ερωτήματα και ποιες θέσεις θα παρουσιάσει. Φυσικά, μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ασκεί κριτική και στα δεξιά του και στα αριστερά του, θέλοντας να στείλει το μήνυμα της, ας πούμε, «αυταξίας» του κόμματος και μη θέλοντας να φανεί ότι «γέρνει» προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Στον Μητσοτάκη ρίχνει τις ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά προσφυγή στις κάλπες

Η «Ελπίδα» σκέπασε την κυβέρνηση

Η σιωπηρή ψυχραιμία της Αθήνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15