search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:45
MENU CLOSE

Ακρίβεια: Μέτρα… ασπιρίνες σκέπτεται να πάρει η κυβέρνηση – Τι θα εξαγγείλει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

04.02.2022 07:48
agora_new

Εντείνεται πλέον καθημερινά η αίσθηση στα κόμματα αλλά και στους πολίτες ότι οι κάλπες δεν είναι μακριά.

Καθώς οι υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη και πιεστική κατάσταση σε όλη την κοινωνία, τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να αναζητούν λύσεις για να κατευνάσουν την οργή των πολιτών.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 5,5% με αυξητική τάση ενώ οι ειδήσεις που φτάνουν από την Ευρώπη κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

Η κυβέρνηση πάντως χθες έκλεισε το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα καύσιμα με την λογική ότι θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και όχι γιατί οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητα όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση για την μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 13% -μέτρο που έχει δεχθεί πολλές κριτικές για την αποτελεσματικότητα του- οι πληροφορίες λένε ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει η σκέψη να φέρουν τώρα την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 6%, αντί για  τον Μάρτιο που το είχαν προγραμματίσει.

Το ζητούμενο πάντως είναι εάν αυτή η μείωση, όποτε και εάν γίνει, θα καταφέρει να περάσει στον καταναλωτή και στο καλάθι της νοικοκυράς ή εάν θα αφομοιωθεί από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων με την λογική ότι ήδη αυτές έχουν συγκρατήσει τις τιμές.

Το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα άφησε ορθάνοικτο άλλωστε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέροντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα»,, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό οι κινήσεις που θα γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης στον τομέα αυτό και που στόχο έχουν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των αγροτών οι οποίοι είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις, διεκδικώντας πακέτο μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το πακέτο που θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός έχει πάρει την έγκριση του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας αλλά και των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη υπογραφεί η ΚΥΑ που προβλέπει την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 το οποίο κοστολογείται στα 50 εκατομμύρια  ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Το “τελευταίο μίλι” του κ. Μητσοτάκη το πληρώσαμε πολύ ακριβά»

Λοβέρδος: Ζητάει πραγματικούς φιλόζωους για να υιοθετήσουν τρία ημίαιμα κουτάβια

Γ. Καραγιάννης: Τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα προσελκύουν μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:44