search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:15
MENU CLOSE

Στα 180 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2215
3/2/2022
06.02.2022 07:00
pexels-max-vakhtbovych-6987718

Επιδοτήσεις 180 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών με σύγχρονες και συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά και υβριδικά έρχονται μέσα στην άνοιξη.

Πρόκειται για δύο ξεχωριστά προγράμματα, για τα οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Αρχικά το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών θα αφορά 200.000 νοικοκυριά, ενώ προσπάθειες καταβάλλονται από το υπουργείο προκειμένου το «μπάτζετ» να ανέβει στα 100 εκατ. ευρώ με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Το υπουργείο βέβαια δεν έχει καταλήξει ακόμη αν θα καθιερωθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη συμμετοχή των οικιακών καταναλωτών στη συγκεκριμένη επιδότηση.

Άλλωστε υπάρχουν φωνές που θέλουν το πρόγραμμα ανοιχτό σε όλους τους πολίτες. Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος έλεγε πως θα αφορά όλους τους πολίτες. Μάλιστα τόνιζε πως, για να είναι δίκαιο, θα υπάρξει μία προτεραιοποίηση για να ωφεληθούν πρώτα αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό στοχεύει στην αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών και ψυγείων που «καίνε» πολύ ηλεκτρικό ρεύμα με νέες συσκευές υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. Το ποσοστό της επιδότησης, λένε οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να κυμαίνεται στο 30% ή 40% της δαπάνης για την αγορά καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής.

«Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Έρχεται όμως και νέος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», με τις αιτήσεις να ξεκινούν τέλη Απριλίου.

Ειδικότερα η μέγιστη επιδότηση για φυσικά πρόσωπα αυξάνεται κατά 33%, στα 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ίσχυε στον κύκλο που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021.

Σε ό,τι αφορά τα ταξί, το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει επιδότηση που θα φθάνει τα 22.500 ευρώ για την αντικατάσταση ρυπογόνου με ένα καινούργιο 100% ηλεκτρικό με την απόσυρση του παλαιότερου οχήματος.

Στο πρόγραμμα αυτό, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η πρόβλεψη είναι ότι οι ωφελούμενοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ανέλθουν στους 2.000. Στόχος και του νέου προγράμματος είναι να αντικαταστήσουν οι πολίτες τα παλαιότερα ρυπογόνα αυτοκίνητα με νέα 100% ηλεκτρικά.

Θυμίζουμε πάντως πως στον πρώτο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» εγκρίθηκαν 13.000 αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα από 18.000 αιτήσεις πολιτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Μεγάλη επιτυχία πάντως είχαν και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, που αποτέλεσαν πάνω από το 65% του συνόλου των αιτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΚΙΝΑΛ

Χρέη στην Εφορία: Ποιοι και πώς μπορούν να μεταπηδήσουν από τις 24 δόσεις στις 72 δόσεις

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν – Αναλυτικά παραδείγματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:14