search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 01:48
MENU CLOSE

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2215
03-02-2022
04.02.2022 07:00
androylakis-new

Μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης ήταν αρκετή για να αυξηθούν δραματικά οι αμφίπλευρες πιέσεις που δέχεται το ΚΙΝΑΛ.

Φαίνεται ότι η δημοσκοπική «άνοιξη» του κόμματος (για την οποία μπορείτε να διαβάσετε σε άλλες σελίδες στο «Π») σε συνδυασμό με τη στάση που τήρησε επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης «έριξαν τον προβολέα» της δημοσιότητας πάνω στο κόμμα και, ταυτόχρονα, έδωσαν στα δύο μεγάλα κόμματα την αφορμή να αρχίσουν να «τραβάνε από το μανίκι» (κατά τον σαββοπουλικό στίχο) το ΚΙΝΑΛ.

Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί

Παράλληλα, φαίνεται ότι πλέον οι ισορροπίες – σε τεντωμένο σχοινί, είναι η αλήθεια… – που το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρούν να κρατήσουν, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι «γέρνουν» προς τη μία ή την άλλη πλευρά, δίνουν τη δυνατότητα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να «ρίχνουν μπαλωθιές» κατηγορώντας το κόμμα για «επιτήδεια ουδετερότητα (η Ν.Δ. μέσω πηγών της) και για «ίσες αποστάσεις» (ο ΣΥΡΙΖΑ).

Για την ώρα, το ΚΙΝΑΛ μοιάζει να έχει… εξαγριώσει κυρίως τη Ν.Δ., τόσο με τη στήριξη που παρείχε στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής (έστω και με τους αστερίσκους που έθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος) όσο και με τη στάση που τήρησε έναντι του επεισοδίου στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη, καθώς η ανακοίνωσή του «τα έριχνε» και στους δύο μεγάλους.

Μάλιστα, δίνοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο κόμμα, λέγοντας ότι «εγώ με το ΚΙΝΑΛ έχω δώσει αγώνες. Ντρέπομαι για την ανακοίνωσή σας. Όταν σας έβριζαν ως δωροδοκηθέντες, εγώ βγήκα και σας στήριξα. Και εσείς βγάζετε ανακοίνωση και με εξισώνετε με τον Πολάκη», ενώ πηγές της Ν.Δ. σημείωναν με νόημα ότι «ίσες αποστάσεις σημαίνουν ταύτιση με τον πολακισμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος στην «περίοδο χάριτος»

Απαντώντας, ο Μιχάλης Κατρίνης επιχείρησε να αποδώσει τις επιθέσεις στην ανησυχία που προκαλεί η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η δυναμική του ΚΙΝΑΛ τους έχει φοβίσει. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δυναμική του ΚΙΝΑΛ δεν ανακόπτεται και θα συνεχιστεί. Η δυναμική δεν ανακόπτεται από το κλίμα πόλωσης που δημιουργούν οι “εταίροι” με ακραίες συμπεριφορές και ακραία στοιχεία των δύο πλευρών».

To βέβαιο, πάντως, είναι ότι η περίοδος χάριτος στον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ έχει τελειώσει μετά πολλών… επαίνων και πλέον το κόμμα περιμένει ότι η κάθε του κίνηση θα γίνεται αντικείμενο μελέτης από τους δύο «μεγάλους» και θα δέχεται σκληρή κριτική, όσο οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει στο παιχνίδι και επιχειρεί να γίνει ο τρίτος πόλος ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γκρίνιες και στο εσωτερικό με αφορμή την υπόθεση Novartis

Ωστόσο, εκτός από τις εξωτερικές επιθέσεις, φαίνεται ότι σταδιακά αρχίζουν και οι εσωτερικές τριβές, κάτι που φάνηκε αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης επί της πρότασης μομφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με τρόπο εμφατικό στην υπόθεση Novartis και τα στελέχη της Ν.Δ. που απαλλάχθηκαν, αφήνοντας εκτός πλάνου τα στελέχη του – τότε – ΠΑΣΟΚ, που επίσης το όνομά τους είχε εμπλακεί στην υπόθεση.

«Βαριές» παρεμβάσεις

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του». Η παρέμβαση Βενιζέλου, ωστόσο, πέραν από την εμφανή ενόχληση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι είχε και άλλες παρενέργειες.

Κι αυτό διότι με ανάρτησή του στα social media o πρώην εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας εμφανίστηκε να μέμφεται την ηγεσία του κόμματος για το γεγονός ότι δεν προέβη σε αντίστοιχη με του Κ. Μητσοτάκη κίνηση για τα στελέχη που επίσης το όνομά τους είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Novartis.

Συγκεκριμένα, ο Καρανικόλας (ο οποίος στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο στις εσωκομματικές εκλογές) έγραψε ότι «άκουσα τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη στα στελέχη της Ν.Δ. που στοχοποιήθηκαν από τους σκευωρούς στην αθλιότητα της Novartis. Ανεξήγητη όμως είναι η σιωπή του ΚΙΝΑΛ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από την ίδια συμμορία, αλλά ούτε ένας χτες δεν είπε μία λέξη».

Σκανδαλίδης «πυροσβεστικός»

Την κατάσταση προσπάθησε να εκτονώσει ο Κώστας Σκανδαλίδης με… επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «θλιβερή πραγματικότητα», όπου ο πρωθυπουργός «από το βάθρο του δήθεν σύγχρονου πρωθυπουργού μεταπίπτει εν όψει των δυσκολιών της διακυβέρνησής του σε φτηνό κομματάρχη που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς και ιδιαίτερα αυτόν της Δικαιοσύνης. Κρίμα».

Πάντως, και είναι ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όταν ρωτήθηκε σχετικά, ξεκαθάρισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος άλλων κομμάτων. Είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πώς θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται τα κονδύλια του ταμείου ανάπτυξης ως ένα «διευρυμένο ΕΣΠΑ», τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει όραμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, και καλό θα είναι να ακολουθήσουμε και παραδείγματα άλλων χωρών, που χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα και για κοινωνικούς λόγους, όπως είναι η Πορτογαλία».

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Χρήστος Σαρτζετάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύουν στην πόλωση με ΝΔ

Βουλή: «Πέρασε» με ψήφους της ΝΔ ο αναπτυξιακός νόμος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06