search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:47
MENU CLOSE

Open: Τι συμβαίνει με το κανάλι

10.02.2022 13:40
Τηλεόραση: Περικοπές στο Open και όχι μόνο - Media

Προανάκρουσμα μεγαλύτερης κλίμακας εξελίξεων εικάζεται ότι είναι η κίνηση  που έγινε πριν από περίπου δύο μήνες με την τοποθέτηση του Γιάννη Λάτσιου στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Open από τον Ιβαν Σαββίδη.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο βασικός μέτοχος του σταθμού είχε αναθέσει το μάνατζμεντ του καναλιού σε ανθρώπους που μπορεί να εμπιστευόταν για τις ικανότητες τους, όμως δεν ήταν, εκ των πράγματων, οι κατάλληλοι για μια επιχείρηση με διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως αυτά ενός τηλεοπτικού οργανισμού και σε σύγκριση με εκείνα άλλων  επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ποντιακής καταγωγής Έλληνα επιχειρηματία από το Ροστόφ.

Κατά καιρούς έχει γραφτεί ότι ο Σαββίδης εγκαταλείπει το Open. Σε μια άλλη εκδοχή- ίσως πιθανότερη- παρουσιάζεται ως δεκτικός για συμμετοχικό σχήμα στην Dimera, τη μητρική εταιρεία του Open.

Εσχάτως στην ευρύτερη επιχειρηματική πιάτσα συζητιέται ότι ο όμιλος BC Partners/United Group δια του Νίκου Σταθόπουλου έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του Open.

Άλλωστε η BC Partners/ United Group έχει από καιρό δηλώσει τις προθέσεις της  επι ελληνικού εδάφους με την εξαγορά της Nova και της Wind και φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει και στην τηλεόραση ελεύθερης μετάδοσης.

Ενδεχομένως  μια πιθανή είσοδο του επενδυτικού φάντ στο Open μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να ερμηνεύεται ως κίνηση υψηλού ρίσκου. Όμως η βρετανική εταιρεία έχει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια ενεργητικού υπο διαχείριση σε ιδιωτικά κεφάλαια, πιστώσεις και ακίνητα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Χαρακτηριστικά καναλιού χαμηλού προϋπολογισμού

Στους σκεπτικιστές που εκφράζουν προβληματισμό πως είναι δυνατόν μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους να θέλει επενδύσει σε έναν τηλεοπτικό σταθμό  με ισχνό αποτύπωμα στην τηλεοπτική αγορά συγκριτικά με τον ανταγωνισμό και την αρχική επένδυση (τη σεζόν 2020-2021 είχε  μερίδιο τηλεθέασης 7,3%, όταν ως πρώην Epsilon είχε 7,2% την σεζόν 2017-2018, σύμφωνα με τα δεδομένα της Nielsen) και ανάλογη διαφημιστική απορρόφηση, η απάντηση «διότι είναι ευκαιρία» από παρατηρητή του χώρου δεν φαντάζει απολύτως  πειστική.

Όμως μέσα στο περασμένο καλοκαίρι το μπάτζετ του σταθμού μειώθηκε κατά 30%

Το κανάλι δεν διαθέτει πλέον πολυδάπανες παραγωγές και φίρμες τηλεπερσόνες με υψηλά κασέ, κινείται διαχειριστικά την τρέχουσα σεζόν, ενώ παράλληλα γίνονται προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις  τουλάχιστον στο ψυχαγωγικό σκέλος του προγράμματος και παράλληλα έπεσε αποψίλωση στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, όπως υποστηρίζουν δορυφόροι του καναλιού της Παιανίας με απομακρύνσεις (όχι κατ’ ανάγκη απολύσεις) υψηλά αμειβόμενων στελεχών.

Με χαρακτηριστικά καναλιού χαμηλού κόστους (και προϋπολογισμού) το Open μοιάζει με ελκυστική πρόταση, κατά εκτιμήσεις της αγοράς,  για τον βρετανικό επενδυτικό κολοσσό.

Η κατά μία εκδοχή απορωσοποίηση της διοικητικής πυραμίδας του σταθμού ερμηνεύεται ως κίνηση με την BC Partners στο φόντο, η οποία όταν εξαγόρασε τη Nova «έκανε ανάλογες διαρθρωτικές κινήσεις στις επιτελικές θέσεις υψηλού επιπέδου», σημειώνει παρατηρητής της μιντιακής αγοράς.

Στο μεταξύ θρυλείται ότι ο επενδυτικό όμιλος στο πλαίσιο αναζήτησης συμμαχιών και συνεργασιών στην αγορά των εγχώριων ΜΜΕ φέρεται να συζητά με τον όμιλο ΑΝΤ1, ο οποίος προσφάτως εξαγόρασε τα 22 κανάλια της Sony σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όμως από το Μαρούσι διαψεύδουν το σενάριο αυτό.

Κατά άλλη εκδοχή ο Σαββίδης εμφανίζεται να έχει εξαντλήσει την χρονική (και οικονομική) πίστωση που έχει κατ’ αρχάς σχεδιάσει για το μιντιακό εγχείρημα του.

Παρατηρητές της μιντιακής αγοράς εμφανίζονται απόλυτοι καθώς  θεωρούν ότι «το Open θα «αλλάξει χέρια»». Αν και μια τέτοια κίνηση, ως προς το διαδικαστικό τυπικό της, δεν είναι απλή υπόθεση και σε κάθε περίπτωση πρέπει να περάσει και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Διαβάστε επίσης

Σασμός – Spoiler: Η απρόσμενη απόφαση που ανατρέπει τα πάντα

Πολιτικό site έφτιαξαν πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Φωνή αγωνίας για την «Αυγή» από τους εργαζόμενους της – Αιτία οι μεθοδεύσεις της διοίκησης, λένε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:43