search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:59
MENU CLOSE

Λερναία Ύδρα τα ζόρια της κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.216
10/2/2022
12.02.2022 07:00
maximou

Σε πανικό βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, αφού τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα. Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει το ένα και την ίδια στιγμή εμφανίζεται ένα καινούργιο πρόβλημα.

Το ίδιο ακριβώς έγινε άλλωστε και με την υπόθεση του Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος, με βάση βίντεο που κυκλοφόρησε, αποδεικνύεται θερμός υποστηρικτής της ρουσφετολογικής αντίληψης στην πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά ευρήματα εμφανίζουν την κυβέρνηση να έχει πάρει την κατιούσα. Ακόμα και οι δείκτες που αφορούσαν τον πρωθυπουργό, οι οποίοι ήταν πάντα σταθερά υψηλοί, τώρα δείχνουν να βρίσκονται σε κάμψη, ενώ την ίδια στιγμή η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο επώδυνη.

Πέρα από τα προβλήματα της πανδημίας και της κακοκαιρίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον αντιμέτωπη με το σοβαρότερο πρόβλημα που θα μπορούσε να της τύχη. Την ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Πολίτες στα κάγκελα

Η οργή των πολιτών ξεχειλίζει αφού για να πληρώσει κάποιος έναν λογαριασμό της ΔΕΗ πρέπει να δώσει τον μισό μισθό του ενώ τα… αγγούρια έχουν φτάσει από 0,80 ευρώ στα 2,20. Εάν κάποιος προσθέσει και τις τιμές στα καύσιμα, τότε πραγματικά η κατάσταση γίνεται απελπιστική. Όλα αυτά χωρίς κάποιος να συμπεριλάβει στα είδη πρώτης ανάγκης τα έξοδα για τα παιδιά του.

Με βάση, λοιπόν, αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να κινηθεί το επόμενο διάστημα με ένα θετικό αφήγημα, το οποίο ξεκίνησε με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 13% στον ΕΝΦΙΑ και συνεχίστηκε με τη δημιουργία προσδοκιών ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη πραγματικότητα.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη πίστευαν άλλωστε ότι με αυτές τις κινήσεις θα συγκρατήσουν τον δημοσκοπικό κατήφορο της κυβέρνησης, ενώ θα επουλώνονταν οι ρωγμές στο ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού. Ξόρκιζαν, μάλιστα, με μανία το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κακή είδηση.

Αυτο-λιβάνισμα του υπουργού

Ακόμα και όταν, την προηγούμενη Παρασκευή, ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός έκανε λάθος στις εξαγγελίες για τους αγρότες λέγοντας ότι ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 24% σε 13%, ενώ στην πραγματικότητα από 13% που είναι από το 2019 θα πήγαινε στο 6%, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε ότι δεν κατάλαβε την γκάφα προκειμένου το θέμα να ξεχαστεί.

Για τους γνωρίζοντες το θέμα αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αφού από διάφορες πλευρές έφταναν μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο τέως υπουργός διαχειριζόταν το θέμα των κινητοποιήσεων των αγροτών περισσότερο για να φτιάξει το δικό του προφίλ παρά για να κατευνάσει τους αγρότες που βρίσκονται ήδη στα μπλόκα.

Κατηγορούσαν δηλαδή τον Λιβανό ότι στις συζητήσεις με τους αγρότες έλεγε πως ο ίδιος επιθυμεί να λυθούν τα προβλήματά τους αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν εκείνο που αντιδρούσε.

Ακόμα όμως και αυτά τα σχόλια ο Μητσοτάκης τα απέδιδε στο γεγονός ότι ο υπουργός του δεν έπαιζε στο εσωκομματικό παιχνίδι, καθώς ήταν αποκλειστικά δική του επιλογή.

Όταν, ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, νωρίς το μεσημέρι, ο Μητσοτάκης είδε στο βίντεο τον Λιβανό να χαριεντίζεται με τον (δήμαρχο Σπάρτης) Πέτρο Δούκα για το πώς η κυβέρνηση Καραμανλή εξαγόρασε την ψήφο των πολιτών το 2007 μετά τις φονικές φωτιές στην Ηλεία, ο πρωθυπουργός κατάλαβε αμέσως την πολιτική διάσταση που θα έπαιρνε το θέμα.

Τα όσα έλεγε ο δήμαρχος Σπάρτης για σακούλες γεμάτες λεφτά – αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα έχουν ένα τίμημα στην πολιτική ζωή – αλλά και η στάση του Λιβανού, ο οποίος μιλούσε για «εποποιία», πέρα από κυνικά ήταν και χυδαία, καθώς παρουσίαζαν τους πολίτες του νομού να ξεχνούν τους ανθρώπους τους για λίγα χιλιάρικα.

Ακόμη χειρότερα, η συμπεριφορά και των δύο εμφάνισε τη Ν.Δ. ως μια παράταξη που διαχρονικά επενδύει σε εξαγορά ψήφων. Αναμφίβολα ένα πολύ σκληρό χτύπημα στο πρεστίζ του κόμματος, και μάλιστα την ώρα που η κοινωνία στενάζει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Φυσικά η αντιπολίτευση δεν έχασε την ευκαιρία για ένα τζάμπα… πάρτι, με συνέπεια ο πρωθυπουργός να στριμωχτεί ακόμη μια φορά.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να πάρει την απόφασή του, αφού, όπως φαίνεται, μέσα του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον «πάρει μαζί του» στη μαύρη τρύπα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές οι συνεργάτες του τού υπενθύμισαν ότι ο Λιβανός δεν είχε βρει τον τρόπο να εκφράσει ούτε μια αιχμή μετά τον θάνατο του εκλιπόντος μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος ήταν σκληρός αρνητής των εμβολίων, παρ’ ότι και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είχε αναφερθεί στην ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες λέγοντας: «Ευχόμαστε ο θεός να τον ανάπαυσε και όλους τους άλλους που αφήνει πίσω του να τους διδάξει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πολύ και να λαμβάνουμε μέτρα».

Διαβάστε επίσης:

Διάσημοι… αποκεφαλισμοί: Οι απολύσεις υπουργών που «έγραψαν ιστορία» (Photos)

«Σήμα» ετοιμότητας από Αλέξη Τσίπρα για κάλπες και διακυβέρνηση

«Σφίγγουν τα γάλατα» και στην οικονομία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:59