search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:34
MENU CLOSE

Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα

15.02.2022 11:11
ukraine_frontiers

Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

“Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους”, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Ταπεινώθηκε η δυτική πολεμική προπαγάνδα»

«Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα. Ταπεινώθηκε και καταστράφηκε χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Τelegram.

Επίσης, σε συνέντευξή της σε ιταλικό κανάλι, η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν πανικό γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να βγάλουν τη Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Το Κίεβο και οι Δυτικοί εμπόδισαν «μια κλιμάκωση»

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Οι φόβοι και η διάψευση

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής.

Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: 4χρονη βρέθηκε να περιφέρεται μόνη της στη «νεκρή ζώνη»

Ουκρανική κρίση: Οι ΗΠΑ εξετάζουν να προσφέρουν στο Κίεβο κρατικές εγγυήσεις δανείων 1 δισ. δολ.

Γαλλία: Αναμένεται σφοδρή στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:32