search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:32
MENU CLOSE

Πάτρα: «Ο απινιδωτής της Τζωρτζίνας δεν κατέγραψε επικίνδυνη αρρυθμία από αυτές που επιφέρουν θάνατο»

15.02.2022 19:47
nosokomeio_patras_new

Ο καθηγητής καρδιολογίας, Περικλής Νταβλούρος αναφέρθηκε στον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα, αλλά και στον ρόλο του απινιδωτή.

Ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Ρίου τόνισε ότι «ο απινιδωτής της Τζωρτζίνας δεν κατέγραψε επικίνδυνη αρρυθμία από αυτές που επιφέρουν θάνατο».

Όπως εξήγησε στο Mega ο κ. Νταβλούρος, η ανθρώπινη καρδιά μπορεί να σταματήσει με δύο τρόπους: είτε ως αποτέλεσμα μίας πολύ άσχημης ταχυκαρδίας, στην οποία χρειάζεται ο γιατρός να δώσει ηλεκτροσόκ, είτε από βραδυκαρδία.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Ο βηματοδότης προφυλάσσει από τις βραδυκαρδίες, ενώ ο απινιδωτής από τις κακές ταχυκαρδίες. Οι σύγχρονοι εμφυτευμένοι απινιδωτές είναι και βηματοδότες, το ανάποδο δεν ισχύει», είπε ειδικότερα ο γιατρός.

Η Τζωρτζίνα διέθετε το σύγχρονο μηχάνημα. Ο κ. Νταβλούρος εξήγησε πως η αποτελεσματικότητα του απινιδωτή ανέρχεται γύρω στο 98%, γι’ αυτό και ασθενείς, παιδιατρικοί και ενήλικες που φέρουν τέτοιες συσκευές, τελικά πεθαίνουν από καρδιολογικά αίτια.

«Το μηχάνημα δεν μπορεί να δώσει σήμα εάν η καρδιά δυσλειτουργεί. Μία καρδιά που λειτουργεί τέλεια μπορεί να κάνει αρρυθμίες. Το σωστό είναι ότι το μηχάνημα δεν έχει καταγράψει κάποια κακή αρρυθμία, δεν καταγράφηκε κάποιος από τους μηχανισμούς αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Ακόμα και από ελληνικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί με αιφνίδιους θανάτους σε νεαρά άτομα, το 65% είχαν ταυτοποίηση καρδιολογική, το 17% ήταν αίτια που δεν οφείλονταν σε καρδιά και στο 18% δεν βρέθηκε κανένα αίτιο», είπε.

Διαβάστε επίσης

Μένιος Φουρθιώτης: Μεταφέρεται στις φυλακές Ναυπλίου

Δολοφονία 7χρονου στην Κυψέλη: «Έχω μετανιώσει» είπε στην απολογία του ο 33χρονος σύντροφος

Πρίγκιπας Άντριου: Συμφωνία για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη γυναίκα που τον κατηγορεί για βιασμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:32