search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:50
MENU CLOSE

Πούτιν: «Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά»… – Σολτς: Ελπίδα για περισσότερα βήματα από τη Ρωσία

15.02.2022 17:32
putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συναντήθηκαν στη Μόσχα, λίγο αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τα ουκρανικά σύνορα.

Ωστόσο, πολλά παραμένουν ασαφή σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας και η ανακοίνωση έγινε δεκτή με κάποιο σκεπτικισμό. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, είπε ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο έδαφος».

Ο Πούτιν κατά την τρίωρη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, επισήμανε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τα όρια για την ανάπτυξη πυραύλων και τη στρατιωτική διαφάνεια.

O Ρώσος ηγέτης είπε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέρριψαν το αίτημα της Μόσχας να κρατήσει την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά έθνη εκτός ΝΑΤΟ, να σταματήσει τις αναπτύξεις όπλων κοντά στα ρωσικά σύνορα και να αποσύρει τις συμμαχικές δυνάμεις από την Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την απόσυρση μέρους των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα , ενώ ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Σολτς, ότι αυτή η γενιά δεν μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Υπενθύμισε όμως, ότι η ήπειρος είχε την εμπειρία του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 90, ο οποίος –όπως υποστήριξε- ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν αναφερόμενος στην περιφέρεια του Ντόνμπας, στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι εκεί εξελίσσεται γενοκτονία, ζητώντας επιτακτική επίλυση των προβλημάτων.

«Οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς. Χαιρέτισε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας εμφατικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».  

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα ακολουθήσουν περισσότερα».

Τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «βιώσιμη ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία». «Ο πόλεμος έχει καταστεί αδιανόητος στην Ευρώπη και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι», κατέληξε ο Γερμανός καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, ο γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι «γνωρίζουν σίγουρα τι πρέπει να γίνει», για να προσθέσει, «Η εντύπωσή μου είναι ότι το γνωρίζουν και όλοι οι άλλοι».

Σχετικά με τον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 στη διένεξη, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει: «Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει».

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται για ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, δήλωσε εκ νέου ότι ο κ. Σρέντερ εκφράζει προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν τον Nord Stream 1 για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και «στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων», επικρίνοντας όμως ταυτόχρονα το γεγονός ότι «στενεύει ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών».

Δήλωσε ότι αναμένει η Deutsche Welle – η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία έπειτα από σχετική απόφαση των ρωσικών αρχών, ως αντίποινα για τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού RT στη Γερμανία- να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και αναφέρθηκε στην υπόθεση της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. «Αυτό δεν είναι συμβατό με το κράτος δικαίου», ανέφερε. Όπως είπε, κανένα θέμα δεν έμεινε εκτός των συζητήσεων.

Οι δύο ηγέτες κάθισαν στο γνωστό πλέον λευκό οβάλ τραπέζι στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποδεχθεί την προηγούμενη εβδομάδα και τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και ο Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να υποβληθεί σε μοριακό τεστ PCR για κορωνοϊό από τις ρωσικές αρχές.

Όπως έγινε γνωστό από την Καγκελαρία, ο καγκελάριος υποβλήθηκε σε δύο διαγνωστικά τεστ πριν από την αναχώρησή του από το Βερολίνο και σε ένα ακόμη τεστ κατά την άφιξή του στη Ρωσία, από τη γιατρό που υπηρετεί στη γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα, με εξοπλισμό που μεταφέρθηκε ειδικά με την αποστολή του κ. Σολτς. Οι ρωσικές αρχές προσκλήθηκαν μάλιστα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και ο καγκελάριος παρέμεινε στο αεροσκάφος του επί 40΄. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «τρία τεστ θα πρέπει να είναι αρκετά».

Πριν φθάσει στο Κρεμλίνο, ο γερμανός Καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ μετά τις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων και με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ενημέρωση του κ. Σολτς στους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στη Ρωσία.

Επιφυλάξεις και συγκρατημένη αισιοδοξία

Μια μερική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία θα είναι «εξαιρετικά νέα» εφόσον επιβεβαιωθεί και εξαρτάται τώρα από το Κρεμλίνο να κάνει την επόμενη κίνηση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι ορισμένες από τις στρατιωτικές μονάδες της επιστρέφουν στις βάσεις τους έπειτα από γυμνάσια κοντά στα σύνορα.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την τεράστια ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία αυτή τη στιγμή… Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας», είπε ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και η διπλωματία εξακολουθεί να είναι η καλύτερη λύση στην κρίση, δήλωσε ο Αλμπάρες και πρόσθεσε πως η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα σύνορα δεν δικαιολογείται και δεν υπάρχει αμυντικός λόγος για μια δύναμη τέτοιου μεγέθους.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε πως η Ρωσία πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως αποχώρηση στρατευμάτων, προς την αποκλιμάκωση με την Ουκρανία, καθώς μέχρι τώρα έχει πει μόνο λόγια.

«Κάθε πραγματικό βήμα προς την αποκλιμάκωση θα ήταν λόγος για ελπίδα», είπε η Μπέρμποκ.

«Εξαρτάται τώρα στη Ρωσία να πάρει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και να τον υποστηρίξει με πολύ συγκεκριμένα μέτρα όπως η αποχώρηση στρατευμάτων», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος νωρίτερα σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τις ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα της Ουκρανίας, όμως κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιστρέψουν στις βάσεις τους κάποιες από τις μονάδες που συμμετέχουν στις δυνάμεις των 100.000 περίπου ανδρών που βρίσκονται εδώ και μήνες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία (ενώ περίπου 30.000 επιπλέον εκτελούν ασκήσεις εντός της Λευκορωσίας), μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν εδώ και μήνες.

Η ανακοίνωση δεν προσδιορίζει αριθμό και θέσεις αυτών των δυνάμεων, αλλά το αποτέλεσμά της ήταν άμεσο, με τα διεθνή πρακτορεία να μιλούν για κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Όπως σημειώνει το Reuters, καταγράφηκαν άμεσα θετικές αντιδράσεις στις αγορές εντός Ρωσίας και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ρωσικού νομίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Όλαφ Σολτς: «Απαράδεκτη» οποιαδήποτε προσβολή της κυριαρχίας της Ουκρανίας – Προειδοποίησε με κυρώσεις τη Ρωσία

Με το βλέμμα στην Ουκρανία η συνάντηση Πούτιν – Σολτς: Τι σημαίνει η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα

Τι (και γιατί) γίνεται στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:48