search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 09:10
MENU CLOSE

Με το βλέμμα στην Ουκρανία η συνάντηση Πούτιν – Σολτς: Τι σημαίνει η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα

15.02.2022 15:53
Oukrania87-new

Χώρο στη διπλωματία φαίνεται ότι αφήνει η μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Κρεμλίνο. Μάλιστα , τα στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων.


Η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως ένδειξη για την αποκλιμάκωση της έκρυθμης κατάστασης από την πλευρά της Ρωσίας, ωστόσο, οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας συνεχίζονται και δεν είναι σαφές πόσες στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται από τα σύνορα.


«Τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων τους και οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας έχουν αρχίσει ήδη να φορτώνουν τον εξοπλισμό τους για την αποχώρησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ την Τρίτη.

Την έναρξη της αποχώρησης επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κρεμλίνο: Τετ α τετ Πούτιν- Σολτς


Όλα αυτά την στιγμή που ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς περνάει το κατώφλι του Κρεμλίνου για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της Ουκρανικής κρίσης.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τον Γερμανό Καγκελάριο όπως και τα μέλη της αντιπροσωπείας του να υποβληθούν σε τρία μοριακά τεστ , τέσσερα 24ωρα πριν την αναχώρησή τους από το Βερολίνο, με το τελευταίο μοριακό τεστ να έπρεπε να γίνει μία ημέρα πριν από την αναχώρηση.

Ο Όλαφ Σολτς , όπως μέρες πριν και ο Εμανουέλ Μακρόν, δεν αποδέχθηκε τους όρους του Πούτιν και υποβλήθηκε σε γερμανικό PCR τεστ από γιατρό της γερμανικής πρεσβείας στη Μόσχα αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου. Η μόνη παραχώρηση που έκαναν οι Ρώσοι ήταν να στείλουν κάποιον στο κυβερνητικό Airbus να παρακολουθήσει ότι γίνεται σωστά το μοριακό τεστ του Σολτς.

Ο Όλαφ Σολτς κάθισε στο ίδιο τραπέζι- γήπεδο που προκάλεσε ποικίλα σχόλια κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα. Επί της ουσίας, ο Γερμανός Καγκελάριος διαβαίνει το κατώφλι του Κρεμλίνου ξεκαθαρίζοντας στον Πούτιν ότι η Δύση θα επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας.

«Αντιμετωπίστε την κατάσταση με «θετικές συνομιλίες», είναι το μήνυμα που μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο ο Γερμανός Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια διπλωματική λύση.

«Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» επισήμανε ο Όλαφ Σολτς.

Πούτιν: Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος με την Ουκρανία;


Με ειρωνικό τρόπο αντέδρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις πληροφορίες των δυτικών ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αναφερόμενος στις ημερομηνίες που έδινε η Δύση για την εισβολή, ο Πούτιν διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»

Αστειεύεται κάποιες φορές, ζητώντας μας να ελέγξουμε εάν αναφέρουν την ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει ο πόλεμος» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΓΓ ΝΑΤΟ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της κρίσης

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τις ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα της Ουκρανίας, όμως κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη».

Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει μια ρωσική απάντηση στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια.

«Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ρωσία:  Σχεδιάζει ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και αρχίζει ασκήσεις στην Θάλασσα Μπάρεντς

Η Ρωσία σχεδιάζει ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και έχει μεταφέρει βομβαρδιστικά και αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους στη βάση της στη Συρία, μετέδωσαν την Τρίτη τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA και TASS.

Αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων τύπου Tu-22M3 και MiG-31K εξοπλισμένα με πυραύλους Kinjal έχουν φθάσει στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην Συρία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικο-ναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Στόλου στην Μεσόγειο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πιλότοι των αεροσκαφών πέταξαν από την αεροπορική τους βάση έως την Συρία, διανύοντας μια απόσταση μεγαλύτερη των 1500 χιλιομέτρων.

Στις ασκήσεις που θα λάβουν χώρα στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου θα συμμετάσχουν πλοία από διαφορετικούς στόλους του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ανέφεραν τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια για παρόμοιες ασκήσεις στη Θάλασσα Μπάρεντς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας , περίπου 20 πλοία και πλοία συνοδείας και περισσότερα από 10 αεροσκάφη του Στρατού και της αντιαεροπορικής Άμυνας του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας ξεκίνησαν την διεξαγωγή προγραμματισμένων ασκήσεων στην Θάλασσα Μπάρεντς.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Πούτιν ειρωνεύεται τη Δύση – «Είπαν τι ώρα θα ξεκινήσει ο πόλεμος;»

Τι (και γιατί) γίνεται στην Ουκρανία

«Λουκέτο» μετά από 1.229 χρόνια στην παλιότερη παμπ της Βρετανίας!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 09:10