search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:33
MENU CLOSE

Ουκρανία: «Δεν βλέπουμε ακόμη αποκλιμάκωση» δηλώνει ο Ζελένσκι – Σύνοδος των ΥΠΕΞ των G7 στο Μόναχο

16.02.2022 15:33
oukrania65-new

Μικρό καλάθι φαίνεται ότι κρατάει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολιντίμιρ Ζελένσκι ως προς τις ρωσικές ανακοινώσεις για απόσυρση των στρατευμάτων τους από την Κριμαία.

«Για να είμαι ειλικρινής, αντιδρούμε στην πραγματικότητα που έχουμε και δεν βλέπουμε ακόμη καμία απόσυρση», δήλωσε στο BBC ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι «όλοι οι κανονικοί άνθρωποι περιμένουν αποκλιμάκωση».

Όπως είπε, όταν αποσυρθούν τα στρατεύματα θα το δουν όλοι, όχι μόνο ο στρατός και η στρατιωτική παρατήρηση της περιοχής. «Αλλά προς το παρόν είναι απλώς δηλώσεις», υπογράμμισε. 

«Όσον αφορά την απειλή, έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε ψύχραιμοι για τυχόν απειλές γιατί θυμόμαστε ότι όλα αυτά δεν ξεκίνησαν χθες. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια», συνέχισε.

Μάλιστα, νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντιθέτως αυξάνει τις δυνάμεις της στα ουκρανικά σύνορα. «Μένει να φανεί εάν θα έχουμε όντως απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά την άφιξή του στη διήμερη σύνοδο κορυφής των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας των 30 χωρών. «Βλέπουμε ότι έχουν αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων και περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν. Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», συμπλήρωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η «σφήνα» του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα διοργανώσει μια τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό και τον Ρώσο ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα, σύμφωνα με δηλώσεις του που αναπαράγει ο τουρκικός Τύπος.

«Όταν συναντηθήκαμε, ο κ. Ζελένσκι έβλεπε θετικά μια συνάντηση ‘Πούτιν, Ζελένσκι, Ερντογάν’ και αν ο κ. Πούτιν είναι υπέρ, αυτή η συνάντηση, με τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε την Τρίτη από το Αμπού Ντάμππι.

Ο Ερντογάν, που είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση, μετέβη στην ουκρανική πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζελένσκι και πρότεινε να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Είπε κατά την επιστροφή του ότι έλαβε «μια θετική απάντηση από τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν» στην πρόσκλησή του, όμως μια ημερομηνία μένει ακόμη να καθοριστεί.

«Θα επαληθεύσω προσωπικά τηλεφωνικώς από τον κ. Πούτιν τι σκέπτεται. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση. Ένας πόλεμος δεν θα ήταν καλός για την περιοχή», επέμεινε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία εξακολουθεί να συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά την ανακοίνωση, χθες, Τρίτη, από τη Μόσχα μιας “μερικής” αποχώρησης των στρατιωτών της.

Μίνι σύνοδος των ΥΠΕΞ των G7 υπό την προεδρία της Γερμανίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ θα προεδρεύσει αυτής της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία διεξάγεται αυτό το σαββατοκύριακο, διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προεδρεύει φέτος της G7.

«Θα πρόκειται κυρίως για τη συνέχιση της συνεννόησης σχετικά με την κρίση που προκλήθηκε από την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουκρανία, και μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Μονάχου, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Στη σύνοδο δεν έχει ανακοινωθεί συμμετοχή αντιπροσώπου της ρωσικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν για νησιά: «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας»

Ουκρανική κρίση: Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στον Πούτιν – Οι ισορροπίες, η «σκληρή» γραμμή και η «5η φάλαγγα» (Photos)

Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρηση στρατευμάτων από την Κριμαία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:32