search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:02
MENU CLOSE

Ελληνοτουρκικά: Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση των νησιών

17.02.2022 10:59
tsavousoglou-dendias

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον τούρκο επιτετραμμένο πραγματοποίησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την συνεχή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου από την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, Τετάρτη 16/2, σχετικές δηλώσεις έκανε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ λίγες μέρες πριν είχαν προηγηθεί εκείνες του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί τις συγκεκριμένες αιτιάσεις ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Επίσης τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Σε αυτήν την κατεύθυνηση έγινε σαφής αναφορά μεταξύ άλλων στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» και την «Γαλάζια Πατρίδα».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Πλεύρης: Πλήρης άρση των μέτρων μέχρι τα μέσα Μαρτίου – Πιθανή αναζωπύρωση το φθινόπωρο (Video)

Ακρίβεια: Η κυβέρνηση σε περιδίνηση – Πόσο και για ποιους θα είναι το έκτακτο επίδομα του Πάσχα

Μητσοτάκης από Βελιγράδι: Αναγκαία η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34