search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:49
MENU CLOSE

Τσαβούσογλου: Αν δεν αλλάξει στάση η Ελλάδα, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία στα στρατικοποιημένα νησιά (Video)

10.02.2022 12:54
dendias_tsavousoglou_new

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών επέλεξε να θέσει για ακόμη μια φορά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960», δήλωσε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί, όμως ισχυρίζεται ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις συνθήκες; Όχι. Τι δηλαδή, θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό. Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δεν λένε την αλήθεια», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας «η Ελλάδα το 2022 με εναέριο και θαλάσσια μέσα παραβίασε 229 φορές το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία ανοίγοντας τη συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών.

«Φυσικά θα ξεκινήσουμε, υπάρχουν τα μέρη που έχουν υπογράψει τις Συνθήκες αυτές. Και τη Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση αυτή στα διεθνή φόρα», τόνισε.

Απάντηση Οικονόμου: Η Ελλάδα θα απαντά και διπλωματικά και σε όποιο πεδίο χρειαστεί

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου, στις νέες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Συνεχίζεται η προκλητική πολιτική της Άγκυρας με θέσεις που είναι εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας. Υπάρχει νευρικότητα στην άλλη πλευρά και γι αυτό κλιμακώνεται η στάση της. Όλα αυτά τα αβάσιμα, αστήριχτα και χιλιοειπωμένα από την Τουρκία τα ακούει η Ελλάδα και δίνει τις απαντήσεις της και στο διπλωματικό πεδίο και σε όποιο πεδίο χρειαστεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυστηρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ευθεία απειλή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

«Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Χρήστες έριξαν το instagram του «απατεώνα του Tinder» μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ (Videos/Photos)

Bob Saget: Από τραύμα στο κεφάλι ο θάνατος του ηθοποιού (video)

Συνομιλία Μπάιντεν – Μακρόν στην σκιά της ουκρανικής κρίσης- Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της λέει το Πεντάγωνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33