search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:45
MENU CLOSE

Διαγραφή Κύρτσου από τη ΝΔ: Σαν έτοιμη από καιρό…

18.02.2022 12:51
kyrtsos_new

«Τι συμβαίνει με τον Κύρτσο; Θέλει να τον διαγράψουν από τη ΝΔ;»: το συγκεκριμένο ερώτημα –που βρίσκεται εδώ και καιρό στα χείλη πολλών ψηφοφόρων διαφόρων αποχρώσεων- απαντήθηκε τελικά το πρωί της Παρασκευής.

Ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ισχυριζόμενος ότι «ανοχή στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει», ανακοίνωσε τη διαγραφή του ευρωβουλευτή από το κόμμα, με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι ο Γιώργος Κύρτσος «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου».

Αφορμή για την απόφαση αυτή φαίνεται ότι στάθηκε tweet του ευρωβουλευτή, στο οποίο ανέφερε ότι είναι «παγίδα για κυβέρνηση, Ελλάδα η δίωξη δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. Η κόντρα Βρυξελλών-Ουγγαρίας, Πολωνίας για κράτος Δικαίου στο ζενίθ. Το Ευρ. Δικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό δικαιωμάτων. Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ, όπως ARTE, σκληραίνει. Το Μαξίμου θεατής των εξελίξεων».

Η επίμαχη ανάρτηση, η οποία αναφέρεται και στις διώξεις για την υπόθεση Novartis, αλλά και στις καταγγελίες για pushbacks μεταναστών και προσφύγων από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και μετέτρεψε σε… μονόδρομο τη διαγραφή του ευρωβουλευτή από τη ΝΔ. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ήταν μόνο η αφορμή.

Εδώ και αρκετούς μήνες, ο Γ. Κύρτσος, κυρίως μέσω των social media, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σχεδόν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, σε σημείο που κάποιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να θεωρούν και να γράφουν –μεταξύ αστείου και σοβαρού- ότι ο διαγραφείς ευρωβουλευτής ασκούσε πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση από τα ίδια τα κόμμα της αντιπολίτευσης.

Από τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομία, μέχρι τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και ζητήματα που άπτονται στο κράτος δικαίου, μια ματιά στον λογαριασμό του Γ. Κύρτσου στο Twitter είναι αρκετή για να πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο ότι ο ευρωβουλευτής «δεν χάριζε κάστανα» στην κυβέρνηση, αλλά της ασκούσε εξαιρετικά σκληρή κριτική, συνδυαζόμενη, μάλιστα, με παράπονα ότι είχε αποκλειστεί από τα δημόσια ΜΜΕ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Κύρτσος είχε υπάρξει ένας από τους πρώτους και πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο νυν πρωθυπουργός έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος της ΝΔ και –σύμφωνα με πληροφορίες- ένας από τους άτυπους συμβούλους του, όταν ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επίσης, ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής είχε υπάρξει «μυστικός» σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1991-1993, όταν ήταν ακόμα διευθυντής στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» (θέση από την οποία απομακρύνθηκε το 2002), ενώ το 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, πριν εκλεγεί για πρώτη φορά ευρωβουλευτής της ΝΔ, στις εκλογές του 2014 και ξανά το 2019.

Ωστόσο, εδώ και κάμποσο καιρό, ο ευρωβουλευτής είχε αρχίσει να αφήνει σοβαρές αιχμές σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε πολλά ζητήματα, ιδίως, όμως, για την οικονομία και την πανδημία, συχνά ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα, αλλά και υιοθετώντας κριτική που έμοιαζε να ταυτίζεται με αυτή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, οι παρεμβάσεις του είχαν φέρει και ένα «φαρμακερό» σχόλιο από την «Καθημερινή», στο οποίο ο Γ. Κύρτσος είχε απαντήσει με επιστολή στον διευθυντή της εφημερίδας, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν ουκ ολίγα  «παραπολιτικά», σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ σκόπευε να εξωθήσει τον ευρωβουλευτή εκτός κόμματος ή να τον διαγράψει σε πολιτικά «νεκρό χρόνο».

Τελικά, φαίνεται ότι το επίμαχο tweet ήταν αρκετό για να δει ο Γ. Κύρτσος την «έξοδο» από το κόμμα, με το οποίο έχει συνδέσει την πολιτική και δημοσιογραφική του πορεία…

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα μπορεί να τα λύσει μόνο μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Δυσφορία και εκνευρισμός σε βουλευτές της ΝΔ για τους υπέρογκους μισθούς των golden boys – Ποιους υπουργούς στοχοποιούν

Διακαής τουρκικός πόθος το Αιγαίο – Η Άγκυρα καλλιεργεί το «νομικό» επιχείρημα πιθανής απόβασης στα νησιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:44