search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:17
MENU CLOSE

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν εν μέσω κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης

18.02.2022 19:41
biden-remarks-234-new

Σε νέο διάγγελμα για την ουκρανική κρίση θα προχωρήσει απόψε στις 11:00 ώρα Ελλάδος ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, τη στιγμή που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώνεται και ήδη έχει ξεκινήσει η εκκένωση περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας στις οποίες οι αυτονομιστές φιλορώσοι κυριαρχούν, καθώς εκτιμούν πως επίκειται επίθεση από το Κίεβο.

Ο Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ενημερώσει σχετικά με τις πρόσφατες προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για αυτοσυγκράτηση και διπλωματικές ενέργειες αλλά και να αναφερθεί στη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παράλληλα, μια έκρηξη συγκλόνισε το Ντόνετσκ νωρίτερα, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στο πάρκινγκ που βρίσκεται κοντά στο εν λόγω κτίριο. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν απώλειες ή σημαντικές φθορές, ωστόσο αρκετοί αναλυτές «βλέπουν» πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός, μια προσπάθεια για περαιτέρω κλιμάκωση.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Κυνικός ελιγμός» της Ρωσίας οι εκκενώσεις

«Κυνικό ελιγμό» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Τέτοιες ανακοινώσεις συνιστούν νέα προσπάθεια για να κρύψουν το γεγονός, μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης, ότι η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα απομακρυνθούν από την περιοχή αρχικά οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Κατηγορούν το Κίεβο ότι σχεδιάζει εισβολή, έπειτα από τις νέες συγκρούσεις στην περιοχή, κάτι που η Ουκρανία διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης, όπως παιδιά συγκεντρωμένα στην αυλή ενός ορφανοτροφείου.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας αυτής είναι ρωσόφωνοι. Σε πολλούς έχει ήδη χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι διοικούντες το Ντονέτσκ δεν είναι αυτονομιστές αλλά όργανα της Ρωσίας, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Για «προκλήσεις της Μόσχας» κάνει λόγο η Ουκρανία

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, της Ρωσίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση η Μόσχα θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Η ουκρανική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Οι κάτοικοι των δύο αυτοανακηρυχθεισών «δημοκρατιών» διατάχθηκαν να τις εκκενώσουν.

«Παρακολουθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ενώ εξαπολύει μια εκστρατεία για να διαδώσει μαζική παραπληροφόρηση, να αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές θέσεις και σε πολιτικές υποδομές, με όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ και να κλιμακώσει την κατάσταση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η απουσία της αρμόζουσας απάντησης ή μια ουδέτερη στάση απλώς θα υποδαυλίσει την κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Επιχείρηση «διάσωσης» στο Ροστόφ

Ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή σήμερα Παρασκευή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή αυτή ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων.

«Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, και του έδωσε εντολή να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπιες εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, την παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης» δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην περιοχή από το Ντονμπάς θα λαμβάνει 10.000 ρούβλια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες περιοχές βρίσκονται στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη στο Ντονέτσκ μεταδίδουν ρωσικά μέσα

Ο Πούτιν ζητά από το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους αυτονομιστές

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Γιούνις» η Βρετανία και η Ολλανδία: Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι – Νεκροί από πτώσεις δέντρων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:16