search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 00:18
MENU CLOSE

Διάγγελμα Μπάιντεν για την Ουκρανία – Διπλωματικός μαραθώνιος σε εξέλιξη

15.02.2022 20:32
biden76-new

Σε ανακοινώσεις αναμένεται να προχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 22:30 το βράδυ της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου (ώρα Ελλάδας), σχετικά με την ουκρανική κρίση και τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει από τον Λευκό Οίκο «μια σύντομη δήλωση σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Θα επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στον διπλωματικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο, σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας», σύμφωνα με δελτίο τύπου.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι η καλύτερη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί, όμως είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο», διευκρινίζει ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, σε επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια επιβεβαίωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Πρόσκληση Λαβρόφ σε Μπλίνκεν για συνέχιση του διαλόγου

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθεί ο διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον και κάλεσε τον ομόλογο του σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος αυτού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Από την πλευρά μας υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της από κοινού συνεργασίας, όπως συμφώνησαν για αυτό οι πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 12 Φεβρουαρίου, με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που διαβιβάσθηκαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτός των άλλων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων επαφών σε διαφορετικά επίπεδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως και ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Ζαχάροβα: Ετοιμάζεται η απάντηση της Ρωσίας σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Η προετοιμασία της απάντησης που θα δώσει η Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βίκτοροβιτς Λαβρόφ έχει ήδη απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, λέγοντας ότι (οι απαντήσεις) θα δημοσιευτούν. Βρίσκονται τώρα στη διαδικασία οριστικοποίησης της απάντησης», δήλωσε η Ζαχάροβα σε βίντεο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο κανάλι Telegram.

Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ: Δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, όμως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καλοδεχούμενη, είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός της. Η δήλωση της Αμερικανίδας αξιωματούχου αποτυπώνει την δυσπιστία της Δύσης απέναντι στη Ρωσία καθώς συμπληρώνει μια μακρά λίστα Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την κίνηση της Μόσχας. Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, πρόκειται για απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Αμπράμοβιτς: Η κρίση στην Ουκρανία του κόστισε 776 εκατ. ευρώ μέσα σε μία ημέρα

Αναφορές για ανταλλαγή πυρών στο Λουγκάνσκ – Νεκρός ρωσόφωνος πολιτοφύλακας

Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ: Δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 00:16