search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:08
MENU CLOSE

Ουκρανία – Ανάλυση: «Η Ευρώπη αναμετράται με την ιστορία της» – Γιατί ανοίγει η όρεξη του Ερντογάν

22.02.2022 12:11
PUTIN_NEW

Αγνοώντας τη Δύση ο Πούτιν διάλεξε την κλιμάκωση της κρίσης καθώς διέταξε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητες.

«Ο Πούτιν χθες ανακοίνωσε την αναγνώριση της Ανεξαρτησίας στο Ντονμπάς. Στη πραγματικότητα ακύρωσε τις συμφωνίες του Μίνσκ του 2015 οι οποίες προέβλεπαν αυτονομία αλλά όχι ανεξαρτησία των περιοχών αυτών. Μέσα από αυτήν την κίνηση θέλει να αλλάξει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Θέλει να δημιουργήσει μία έξωθεν καλή μαρτυρία για στρατιωτική επέμβαση στο Ντονμπάς. Έκανε μία επίδειξη ισχύος προς την Ουκρανία και την Δύση», λέει στο topontiki.gr ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Ουσιαστικά η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία και η αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων είναι το πρώτο βήμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Δύση μένει αμέτοχοι και παρακολουθεί. «Η Δύση ενιαία δεν θα απαντήσει. Θα απαντήσουν μεμονωμένοι παίκτες. Περιμένουμε μία πιο ισχυρή στάση από τις ΗΠΑ. Αλλά πιο χλιαρή στην ουσία στάση από την Ευρώπη», προσθέτει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Τι θα γίνει με τις κυρώσεις

Στην χθεσινή του ομιλία ο Πούτιν μίλησε και για την απειλή των κυρώσεων από Ε.Ε. και ΗΠΑ και ανέφερε ότι «προσπαθούν να μας εκβιάσουν με τις κυρώσεις ή μπορεί και να μας επιβάλουν κυρώσεις. Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη της Ρωσίας». Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε παράλληλα το Κίεβο ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ, αλλά αντίθετα «θέλουν να επιτεθούν και σε αυτό το πλαίσιο ήδη μετακινούν βαρέα όπλα και βομβαρδίζουν αμάχους».

Όσον αφορά τις κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε. ο κ. Δεσποτόπουλος ξεκαθαρίζει: «Η Ευρώπη δε μπορεί να εφαρμόσει μία κοινή πολιτική εναντίον της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής εξάρτησης κάποιων κρατών μελών. Η Γερμανία για παράδειγμα δε θα επιτρέψει σκληρές κυρώσεις φοβούμενη τα ενεργειακά αντίποινα των Ρώσων. Στην Ουκρανία η Ευρώπη αναμετράται με την ιστορία της».

Στην ερώτηση αν σε αυτή τη φάση έχουμε μία διαπραγμάτευση ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ευρώπη ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος απαντά «Ναι».

Ανοίγει η όρεξη του Ερντογάν

Η ουκρανική κρίση ανακινεί νέα μέτωπα εντάσεων και ανταγωνισμών. Ο φόβος που υπάρχει στην Ελλάδα είναι μήπως ο Ερντογάν λαμβάνει μαθήματα αναθεωρητισμού από τον Πούτιν και ονειρεύεται να πράξει τα ίδια και για την Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι ενάντια στην αλλαγή συνόρων κυρίως λόγω του Κυπριακού. Η ανησυχία είναι ότι η ανοχή στον αναθεωρητισμό της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει τον Ερντογάν σε ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις. Αν δηλαδή η Ευρώπη δείξει ανοχή στην Ρωσία υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα μήπως ο Ερντογάν μπει σε αντίστοιχες ενέργειες», λέει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Στα όρια της η Οικονομία

Όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν πια ότι η ουκρανική κρίση και η παρεπόμενη ενεργειακή θα διαρκέσουν στον χρόνο, πιέζοντας αφόρητα τις ελληνικές προσπάθειες για έξοδο από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση. Οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου υπέστησαν τις σοβαρότερες συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, καθώς είδαν και θα βλέπουν τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσονται στα ύψη, επαναφέροντας στο προσκήνιο τόσο τον πληθωριστικό κίνδυνο όσο και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – «Δεν φοβόμαστε κανέναν και τίποτα», απαντά το Κίεβο

Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την απόφαση Πούτιν

Ουκρανία: Μετά το διάγγελμα ο Πούτιν στέλνει στρατό σε Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:08