search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:47
MENU CLOSE

Ουκρανία: «Φρένο» στον Nord Stream 2 από τη Γερμανία – «Είμαστε συνηθισμένοι στις κυρώσεις», λέει ο Λαβρόφ

22.02.2022 14:19
ukraine_new222

Ραγδαίες εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο με φόντο τις χθεσινές ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι απειλές για αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Την ίδια ώρα η Γερμανία “παγώνει” τις διαδικασίες για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. 

«Παγώνει» τον Nord Stream 2 η Γερμανία

Ενόψει της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

Λαβρόφ: Δεν θα ησυχάσουν αν δεν μας επιβάλλουν κυρώσεις

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί τα μέρη που την απαρτίζουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι απαραίτητη και (είναι) η μοναδική δυνατή απόφαση” υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Αν μιλάμε για τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα κομβικά έγγραφα…είναι η Διακήρυξη η σχετική με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών”, είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρεκτρέπεται ως προς αυτό από το 2014 που ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα πρόεδρος ανετράπη στο Κίεβο και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοδυτικό ηγέτη, αναγκάζοντας τη Ρωσία να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και να υποστηρίξει τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές.

“Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, εκπροσωπεί όλους τους πολίτες που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους”, είπε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών.

“Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη ‘τιμωρία της Ρωσίας’. Ηδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με ‘την μητέρα των κυρώσεων’ . Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο”, είπε ο Λαβρόφ.

Ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στη Μόσχα η Ουκρανία

Το Κίεβο ανακάλεσε σήμερα «για διαβουλεύσεις» τον επιτετραμμένο του στη Μόσχα μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πλέον υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας στη Ρωσία, «ο επιτετραμμένος Βασίλ Ποκοτίλο ανακλήθηκε στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις», επεσήμανε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι το Κίεβο ενδέχεται να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ρωσία.

Έκτακτη Σύνοδος του ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτό “συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.

Η σύνοδος των μονίμων αντιπροσώπων του ΟΑΣΕ “σε ενισχυμένη μορφή αρχίζει στις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς” (16:00 ώρα Ελλάδος) και “δεν είναι ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης”, διευκρίνισε η Βαρσοβία.

Η αναγνώριση από τη Ρωσία “ορισμένων τμημάτων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ” είναι “αντίθετη με τις δεσμεύσεις στους κόλπους του ΟΑΣΕ όπως και με τις συμφωνίες του Μινσκ”, σύμφωνα με τη Βαρσοβία.

Η αναγνώριση αυτή “διακυβεύει τη συμμετοχή του οργανισμού σε μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης”, σημειώνει η πολωνική προεδρία του ΟΑΣΕ.

Οι Συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ υπεγράφησαν το 2015 υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις δύο αυτονομιστικές περιοχές προκειμένου να εγκαθιδρυθεί εκεί κατάπαυση του πυρός.

Η απόφαση που έλαβε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει αυτές τις περιοχές καταδικάστηκε από τους δυτικούς.

Ο ΟΑΣΕ είχε ήδη χθες συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του μονίμου συμβουλίου του κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Χέλγκα Σμιτ είχε απευθύνει έκκληση για “διάλογο”.

Οι παρατηρητές του οργανισμού καταμέτρησαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε περισσότερες από 3.200 νέες παραβιάσεις σε ένα 48ωρο της εκεχειρίας που θεωρείται ότι ισχύει στην ανατολική Ουκρανία.

Στη σύγκρουση αυτή που μαίνεται από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους 14.000 άνθρωποι.

Ο ΟΑΣΕ έχει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία – Μητσοτάκης: Η κίνηση της Ρωσίας παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο

Ουκρανία – Ερντογάν: «Απαράδεκτη» η απόφαση της Μόσχας

Ουκρανία: «Η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει» – Έρχονται κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:28