search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:42
MENU CLOSE

Ουκρανία: «Η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει» – Έρχονται κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα

22.02.2022 12:07
ukrania

Ραγδαίες εξελίξεις προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία γεγονός που επέτρεψε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει την αποστολή «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην περιοχή κι ενώ σοβεί η σύρραξη με το Κίεβο.

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από τη Δύση να επιβάλει «σοβαρές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, η οποία αναγνώρισε χθες την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η ουκρανική διπλωματία εργάζεται ενεργά στις ξένες πρωτεύουσας για να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ εκτίμησε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο αυτονομιστικές επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας σημαίνει ότι το Κρεμλίνο έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Το Κρεμλίνο έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης. Με ένα νέο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ένα νέο Τείχος του Βερολίνου», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του.

Έρχονται κυρώσεις

Οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται να ανακοινώσει έναν πρώτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Την είδηση περί πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν «αυτό το απόγευμα». Προς ώρας δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το εύρος των κυρώσεων, ούτε το εάν αυτές στοχεύουν σε φυσικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

Ο Μπορέλ έκανε τις δηλώσεις για την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

Σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται για «ευρεία εισβολή, αλλά ρωσικά στρατεύματα μπήκαν σε ουκρανικό έδαφος, στο Ντονμπάς», υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος επίσης ανέφερε πως ενδέχεται να συγκληθεί και έκτακτη σύνοδος κορυφής για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Η εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει»

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας εκτίμησε πως «η εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει». Ερωτηθείς αν γινόμαστε μάρτυρες μιας ντε φάκτο ρωσικής εισβολής, με βάση εικόνες ρωσικών αρμάτων μάχης στην Ανατολική Ουκρανία, ο κ. Τζάβιντ απάντησε πως «θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως η εισβολή στην Ουκρανία έχει αρχίσει».

«Ξυπνάμε σε μία πολύ σκοτεινή ημέρα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός. Ο κ. Τζάβιντ πρόσθεσε πως η σύσκεψη της επιτροπής COBRA υπό τον Μπόρις Τζόνσον που ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί τοπική εξετάζει τις κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας, αλλά και την παροχή περαιτέρω αμυντικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Επί του πεδίου, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως είδε τανκς να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντονιέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα δε με σύμφωνα με καταγγελίες του Κιέβου, 2 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Διπλωματικός πυρετός

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Ουκρανία διαμήνυσε πως «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τόνισε πως η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στο Ντονμπάς.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου. Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία. Επανέλαβε την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών αποτελούν πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας θα είναι τρομερές στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο και η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακωθεί πολύ εάν η Ρωσία πράγματι προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή, πρόσθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η επίσημη θέση του ΟΗΕ

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας.

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

Εκπρόσωπος Ρωσικού ΥΠΕΞ: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία από την πλευρά της διαβεβαίωσε την Τρίτη, ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι 3 λόγοι που ανησυχεί η Αθήνα από τις ενέργειες Πούτιν – Τι ρόλο θα παίξουν Σούδα και λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Η πρώτη αντίδραση Μπάιντεν στο διάγγελμα Πούτιν – Ετοιμάζει κυρώσεις σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

O Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ – Υπέγραψε το διάταγμα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:41