search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:03
MENU CLOSE

Βιβλίο: Να πώς γράφονται οι ιστορίες

22.02.2022 09:11
vivlio_new

Το «Να πώς γράφονται οι ιστορίες» είναι δύο βιβλία σε ένα — δύο ευχάριστα, απολαυστικά και δημιουργικά βιβλία.

Στο πρώτο μισό, οι μικροί μαθητές θα διαβάσουν την ιστορία της μικρής βιβλιόφιλης ηρωίδας και του γάτου της, του Μέρλιν, που είναι μαγικός και ξέρει πολύ καλά πώς γράφονται τα βιβλία.

Ο Μέρλιν θα καθοδηγήσει, λοιπόν, βήμα προς βήμα τη μικρή του φίλη, ξεκινώντας από τα βασικά: την ανάγκη της αφήγησης —μία ανάγκη σύμφυτη στον άνθρωπο—, την ιδέα της ιστορίας και πώς μπορεί να γεννηθεί ή να βρεθεί, τους ήρωες της ιστορίας και τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν ενδιαφέροντες και ξεχωριστούς, τα εμπόδια και τις αναποδιές που τους τυχαίνουν καθώς προχωρούν, και βέβαια το τέλος της ιστορίας, τη λύση.

Από μόνο του αυτό θα ήταν αρκετό, καθώς η απλή και παραστατική γλώσσα, η καθαρότητα της αφήγησης, οι πανέμορφες ζωγραφιές της πολύπειρης εικονογράφου παιδικών βιβλίων Ναταλίας Καπατσούλια και το απρόσμενο τέλος συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που θα αρέσει πολύ στα παιδιά, και που είναι ικανό να τα κινητοποιήσει να γράψουν τις δικές τους ιστορίες. Όμως εκεί ξεκινά το δεύτερο μέρος, το δεύτερο «βιβλίο», που είναι γεμάτο με απλές, έξυπνες και διασκεδαστικές ασκήσεις δημιουργικής γραφής.

Και πάλι με πολύχρωμη εικονογράφηση (όλο το βιβλίο είναι χρωματιστό και με πολύ ελκυστική τυπογραφία), οι μικροί μαθητές, οι γονείς τους και οι δάσκαλοι θα βρουν: 10 + 1 ασκήσεις δημιουργικής γραφής, 30 ιδέες για διηγήματα και ιστορίες συν 4 επιπλέον «κόλπα», και 10 εισαγωγές από ανολοκλήρωτες ιστορίες που τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν μόνα τους. Όλες οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν είτε στο ίδιο το βιβλίο, καθώς διατίθεται ο χώρος για να γράψουν επάνω του, είτε στο ειδικό τετράδιο που θα επιλέξουν τα ίδια μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους.

Καθώς η ενασχόληση με τη δημιουργική γραφή είναι κεφαλαιώδης για ένα παιδί των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού, πιστεύουμε ότι αυτό το βιβλίο θα τους γίνει μόνιμος και σταθερός σύντροφος για πολύ-πολύ καιρό.

Κυριάκος Αθανασιάδης 

Ναπώς γράφονται οι ιστορίες

Εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελ.: 80

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Η Μητέρα του Σκύλου

Βιβλίο: Εκμηδένιση

Βιβλίο: Το Ημικύκλιο των Αθηνών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:01