search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:40
MENU CLOSE

Μακρόν: Οι προεδρικές φωτογραφίες στο Ελιζέ προκαλούν αντίδραση της γαλλικής αντιπολίτευσης (Photos)

23.02.2022 17:57
macron-elysee

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία της Γαλλίας, αντιμετώπισαν μάλλον με χλευασμό τις διπλωματικές προσπάθειες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην κρίση της Ουκρανίας, κατηγορώντας τον ότι έκανε σόου για εκλογικά κέρδη.

Ωστόσο, με τις αντιδράσεις τους μπήκαν και οι ίδιοι στο στόχαστρο της κοινής γνώμης για δικά τους σχόλια στο παρελθόν και τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία να ελέγχονται.

Ο Μακρόν ηγήθηκε των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποτροπή του πολέμου στην Ουκρανία, πετώντας στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και αφιερώνοντας ώρες στο τηλέφωνο μαζί του και άλλους παγκόσμιους ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες για να μεσολαβήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ωστόσο, με τη δημοσιοποίηση ασπρόμαυρων – κατά κύριο λόγο – φωτογραφιών από το Ελιζέ που δείχνουν έναν Μακρόν ανήσυχο να κάθεται δίπλα σε ένα τηλέφωνο στο γραφείο του, που δημοσιεύτηκαν από τον επίσημο φωτογράφο του στο Instagram, ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να τον κατηγορεί για σόου.

«Έχω δει φωτογραφίες ενός αξύριστου Εμανουέλ Μακρόν, με το κεφάλι στα χέρια. Όλα αυτά είναι πολύ καλλιτεχνικά, αλλά δεν είναι σοβαρό να χρησιμοποιούμε αυτά τα θέματα για PR», είπε η Λεπέν στο ραδιόφωνο RTL.

Ερωτηθείς για την κριτική, κυβερνητικός αξιωματούχος είπε: «Αν θεωρούν τη διπλωματία απλώς δημόσιες σχέσεις, τότε καταργούν χιλιάδες χρόνια διπλωματίας».

Η Λεπέν, την οποία ο Μακρόν νίκησε με ποσοστό 66% το 2017, βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με τον Μακρόν για τον πρώτο γύρο, αλλά θα μπορούσε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Ifop δείχνει τον Μακρόν να προηγείται με 25% για τον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου, με τη Λεπέν και τον άλλο ακροδεξιό υποψήφιο, τον Ερίκ Ζεμούρ, να διεκδικούν τη δεύτερη θέση με 16% έκαστος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν κερδίζει τον δεύτερο γύρο έναντι όλων των υποψηφίων, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ζεμούρ, πρώην τηλεοπτικός σχολιαστής γνωστός για την εμπρηστική εθνικιστική ρητορική του, είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει δύο αποσχισμένες ουκρανικές περιοχές ως ανεξάρτητες δείχνει ότι ο Μακρόν δεν έγινε σεβαστός από τον Πούτιν.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η αυτή η κριτική θα μπορούσε να βλάψει τον Μακρόν, καθώς η κρίση στην Ουκρανία έχει βάλει και τους αντιπάλους του στο επίκεντρο, αναγκάζοντας τους συνήθως ρωσόφιλους Λεπέν και Ζεμούρ να ασκήσουν ήπια κριτική για τις κινήσεις του Κρεμλίνου.

«Προς το παρόν, ο Μακρόν «βασιλεύει» ως πρόεδρος, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι μοιάζουν σαν να κάνουν κουπί σε παιδική πισίνα», έγραψαν αναλυτές στο ενημερωτικό δελτίο της Eurointelligence.

«Οι υποψήφιοι που υποστηρίζουν περισσότερο τη Ρωσία, η Μαρίν Λεπέν και ο Έρικ Ζεμούρ, πρέπει τώρα να δικαιολογήσουν τη δική τους στάση».

Η Λεπέν, η οποία δέχτηκε δάνειο από ρωσική τράπεζα το 2014 για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία της το 2017 κατά την οποία επισκέφθηκε τον Πούτιν, αναγκάστηκε να καταδικάσει την τελευταία κίνηση του Πούτιν.

«Είναι προφανές ότι η κλιμάκωση που αποφάσισε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πραγματικά λυπηρή. Αλλά δεν είναι οριστικό», δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL την Τρίτη.

Και ένα tweet του Ζεμούρ τον Σεπτέμβριο του 2020 στο οποίο λέει ότι είναι υπέρ μιας «ρωσικής συμμαχίας» και ότι η Μόσχα είναι «ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος, ακόμη περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία ή τη Βρετανία», γελοιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο Ζέμουρ είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο περιοχές του Ντονμπάς «παραβίασε την κυριαρχία της Ουκρανίας».

«Η Ρωσία είναι υπεύθυνη πρώτα και κύρια για αυτήν την κατάσταση, αλλά είναι επίσης το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: Απομακρύνει η Ρωσία τους διπλωμάτες

Ο Τζόνσον «φορτώνει» με όπλα την Ουκρανία – Έτοιμος για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Κρίση στην Ουκρανία: Άμεσα σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ, ισχυρή απάντηση στις ΗΠΑ «υπόσχεται» η Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:37