search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:34
MENU CLOSE

Κρίση στην Ουκρανία: Άμεσα σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ, ισχυρή απάντηση στις ΗΠΑ «υπόσχεται» η Ρωσία

23.02.2022 15:45
ukraine-232-new

Ένας πρώτος γύρος περιορισμένων κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας θα τεθεί σε ισχύ σήμερα, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, και οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν περισσότερους πολιτικούς, ενώ θα απαγορεύουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αντίθετα να παγώσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής κάτω βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στις χώρες μέλη του μπλοκ.

Τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία επίσης θα μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων και οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις, οι οποίες την Τρίτη εγκρίθηκαν επί της αρχής από τους ΥΠΕΞ και επικυρώθηκαν από τους πρεσβευτές την Τετάρτη, χρειάζεται ακόμη να λάβουν επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Ρωσία: Θα δώσουμε ισχυρή απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις

Η Μόσχα θα δώσει μια ισχυρή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες, στις κυρώσεις θα δοθεί μια ισχυρή απάντηση, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην διπλωματία που βασίζεται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας, όπως και ότι «οι πιέσεις που ασκούνται μέσω των κυρώσεων δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε σθεναρά τα συμφέροντας μας».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες παγκόσμιας τάξης, όπως και ότι στο οπλοστάσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχουν απομείνει μόνο οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί και οι απειλές.

Ουκρανία: Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – «Πιθανή μια ρωσική εισβολή σε 24 ώρες»

Ουκρανία: Σενάρια και μυστήριο γύρω από το γράμμα «Ζ» πάνω στα ρωσικά άρματα μάχης (Videos)

Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων – «Πιθανόν ο Πούτιν να θελήσει να καταλάβει το Κίεβο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09