search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:19
MENU CLOSE

Ουκρανική κρίση: Πακέτο κυρώσεων «που θα πονέσουν πολύ τη Ρωσία» από την ΕΕ

22.02.2022 20:35
european-union_new

Την απόφαση να επιβάλουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας έλαβαν ομόφωνα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, πρόκειται για κυρώσεις τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας. Αποφασίστηκε επίσης ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα επιβληθούν κυρώσεις, που αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπορέλ.

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», δήλωσε ο  Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στην χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως, οι κυρώσεις, αυτό θα κάνει κακό οικονομικά και θα κάνει κακό στους ανθρώπους που αφορούν», επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας», διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας», δήλωσε, προσθέτοντας πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώθηκε.

Σε αυτήν την υπόθεση, ο πρόεδρος Μακρόν, που έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση στη Γαλλία για τη μεσολάβησή του που δεν καρποφόρησε, «ανέλαβε τις ευθύνες του», σημείωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Έκανε το καθήκον του για να πράξει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τις μεθόδους, τον χαρακτήρα, τον κυνισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν… Δεν είναι αφελής σε αυτές τις συνομιλίες», διαβεβαίωσε.

Μόσχα: Παράνομες οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Έντονα αντέδρασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απέναντι στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκ. Ζαχάροβα τόνισε ότι «οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι παράνομες», σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Φον ντερ Λαϊεν: Έτοιμοι για επιπλέον μέτρα

Σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες η  πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντεν Λάϊεν χαιρέτισε το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία.

«Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει των πυρήνα των αρχών του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τόνισε ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε πολιτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το καλωσορίζω. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Αυτή η απόφαση παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα το πακέτο κυρώσεων. Και θα συντονιστούμε στενά με τους εταίρους μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Πρόσεθεσε ότι τα μέτρα «είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης, απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιοχών και της ΕΕ – όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να ακολουθήσει την επιθετική του πολιτική».

Όσον αφορά στον Nord Stream 2, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: «Μέχρις εσχάτων» ο ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας – Με την «πλάτη στον τοίχο» η Ευρώπη

Διάγγελμα Μπάιντεν για την ουκρανική κρίση – LIVE

Ουκρανική κρίση: Ποιοι είναι οι τρεις Ρώσοι κροίσοι στους οποίους η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:17