search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:02
MENU CLOSE

Διάγγελμα Μπάιντεν: Οι κινήσεις Πούτιν είναι η αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

22.02.2022 20:21
biden-232-new

Για την ουκρανική κρίση και την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις περιοχές των αυτονομιστών της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες, τοποθετείται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ μετά το διάγγελμα Πούτιν που δημιούργησε τετελεσμένα στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, το χθεσινό διάγγελμα Πούτιν αποτελεί την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ αποφάσισε τις κυρώσεις σε συντονισμό με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα:

  • «Εφαρμόζουμε πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη στρατιωτική τους τράπεζα».
  • «Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση στη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές».
  • «Θα επιβάλουμε επίσης κυρώσεις στις ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο».
  • «Δουλεύουμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

«Θα αρχίσω να επιβάλλω κυρώσεις ως απάντηση, πολύ πέρα ​​από τα βήματα που εφαρμόσαμε εμείς και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας το 2014. Και αν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περαιτέρω όπως και με τις κυρώσεις», είπε ο Μπάιντεν.

«Πράσινο φως» για μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι ενέκρινε πρόσθετες μετακινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη για την «ενίσχυση» των συμμάχων της Βαλτικής στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να μεταφερθούν στρατεύματα στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας.

«Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία», δήλωσε ο Μπάιντεν την Τρίτη στο το ανατολικό δωμάτιο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ήθελε να είναι ξεκάθαρος ότι πρόκειται για «εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας».

Τόσο ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να επιβάλουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να επιφυλάξει μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα για αργότερα, θέλοντας να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που ο Πούτιν πραγματοποιήσει το είδος της αιματηρής και διαρκούς επίθεσης για την οποία προειδοποιούσαν επί εβδομάδες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να περιγράφει τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία ως «εισβολή» νωρίτερα την Τρίτη, αφού αξιολόγησε την κατάσταση στο έδαφος εκεί.

Την Τρίτη (22/2) ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εισβολή» την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που απέφευγε να κάνει μέχρι και σήμερα.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι, χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της Ουκρανίας και διαβεβαίωσε πως ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει σήμερα «τα δικά του μέτρα».

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: Η Τουρκία αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας

Πούτιν: «Πράσινο φως» για τη χρήση στρατού στο εξωτερικό – «Νεκρές» οι συμφωνίες του Μινσκ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:02