search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:29
MENU CLOSE

Κρίση στην Ουκρανία: Κυρώσεις Τζόνσον σε ρωσικές τράπεζες και κροίσους – «Μπλόκο» στις χρηματαγορές ετοιμάζει η ΕΕ

22.02.2022 15:44
enosi-vretania87-new

Έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εμφανίζεται η Δύση μετά την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουκάνσκ .

Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κοινή δήλωσή τους, χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας.

«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

Οι δύο Πρόεδροι χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας, σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί  το απόγευμα της Τρίτης άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου και αργότερα το απόγευμα θα κατατεθεί ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων.

Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο χωρίς καθυστέρηση.

Το πακέτο προτείνει στοχευμένες κυρώσεις προς:

Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση.

Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.

Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.

Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

«Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», τονίζουν η φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επί τόπου και να διαβουλεύονται με άλλους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους.

«Η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα της και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», καταλήγει η κοινή δήλωση

Βρετανία: Κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και μεγιστάνων του πλούτου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία», είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες – τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank – και τρεις ζάπλουτους Ρώσους πολίτες του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν – τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον Ιγκόρ Ρότενμπεργκ – στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία και θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Λονδίνο να κρατήσει περισσότερες αυστηρές κυρώσεις ως απόθεμα για να τις επιβάλει στη Ρωσία αν η Μόσχα προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες στην Ουκρανία. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε ως απόθεμα περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις…ενόψει αυτού που πιθανόν να κάνει στη συνέχεια ο Πούτιν», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο. «Η αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερασπιστεί τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ είναι απόλυτη και αμετακίνητη», τόνισε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας: «Δεν μπορούμε να πούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει μαζί με τους συμμάχους μας».

«Θέλουμε να σταματήσουμε τις ρωσικές εταιρείες από το να μπορούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε στερλίνες ή στα δολάρια…Θέλουμε να σταματήσουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια στις βρετανικές χρηματιστηριακές αγορές και θέλουμε να ξεσκεπάσουμε τους (Ρώσους) ιδιοκτήτες που διαθέτουν κρυφή περιουσία σε αυτή τη χώρα» κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον τόνισε ότι ακριβώς επειδή το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει και πρέπει να φανεί ότι θα αποτύχει. Είπε ακόμη ότι αυτό θα απαιτήσει την επιμονή, την ενότητα και την αποφασιστικότητα ολόκληρης της δυτικής συμμαχίας. «Οι σκέψεις μας πρέπει να στραφούν στους γενναίους Ουκρανούς φίλους μας που δεν απειλούν κανέναν, που δεν ζητούν τίποτα παρά μόνο να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα», τόνισε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον υποστήριξε την κίνηση της Γερμανίας να παγώσει την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2. «Η Ευρώπη πρέπει να απογαλακτιστεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», είπε στους δημοσιογράφους.

Σολτς: Θα υπάρξει από κοινού δράση ΕΕ με τις ΗΠΑ

Νωρίτερα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία, επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει από κοινού δράση της ΕΕ και των ΗΠΑ, με πολύ «επικεντρωμένο, ισχυρό» πακέτο μέτρων ειδικά για αυτό που συμβαίνει τώρα. Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων, διευκρίνισε, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί, αφορά αυτό που θέλουμε όλοι να αποτρέψουμε. Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε πάντως εκ νέου ότι η Γερμανία θα παραμείνει εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας: «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, ως ο κύριος χρηματοοικονομικός σταθεροποιητής της», είπε χαρακτηριστικά, επανέλαβε ωστόσο την άρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει παράδοση όπλων στο Κίεβο.

Λευκός Οίκος: Ανακοινώνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της Ουκρανίας και διαβεβαίωσε πως θα ανακοινώσει σήμερα «τα δικά του μέτρα».

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα δράσουμε μαζί με τη Γερμανία ούτως ώστε ο Nord Stream 2 να μην προχωρήσει. Ήμασταν σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία την περασμένη νύκτα και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωσή της. Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

Μπορέλ: Η ΕΕ θα απαντήσει με πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που θα συμπεριλάβουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ. Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει:

«Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα σε αυτές τις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικονομικών σχέσεων με τις μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους συνεργάτες μας.

«Προειδοποιούμε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τα πρόσφατα υπογραφέντα σύμφωνα με τις αυτοαποκαλούμενες «δημοκρατίες» ως πρόσχημα για τη λήψη περαιτέρω στρατιωτικών μέτρων κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εγκρίνει ταχέως ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε το πρόγραμμά της – Τα νεότερα για την υγεία της

Ουκρανία: «Φρένο» στον Nord Stream 2 από τη Γερμανία – «Είμαστε συνηθισμένοι στις κυρώσεις», λέει ο Λαβρόφ

Ουκρανία – Ερντογάν: «Απαράδεκτη» η απόφαση της Μόσχας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:27