search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:47
MENU CLOSE

Ο Ανδρουλάκης δεν λέει «όχι» σε πρόωρες εκλογές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2218
24-02-2022
25.02.2022 07:00
nikos-androylakis-new

Με τη φράση «η κυβέρνηση έχει αποτύχει», ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε, μιλώντας στον Real FM, να ανοίξει κάπως τα χαρτιά του σχετικά με τις προθέσεις του για το κόμμα, αλλά και την αντιπολιτευτική γραμμή του.

Τρέχουν οι διεργασίες στο κόμμα για αξιοποίηση της δημοσκοπικής ανόδου

Στη συνέντευξη ο Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, παρά ταύτα προσπάθησε να αποφύγει την ταύτισή του με την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛΛ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για εκλογές. Συγκεκριμένα, απαντώντας στη γενικότερη ερώτηση για την τακτική ίσων αποστάσεων που του καταλογίζουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ εξήγησε ότι «οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας ενοχλούνται γιατί βλέπουν ότι η παράταξή μας αποκτά δυναμική».

Επίσης, όταν του επισημάνθηκε ότι υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν ζητά εκλογές, εξήγησε πως «το ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει το δείξαμε με την πρόταση δυσπιστίας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι άλλο θέλω και άλλο ζητώ εκλογές. […] Εμείς είμαστε έτοιμοι όποτε και αν γίνουν εκλογές, με πολιτικές και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια. Είμαστε όμως και ρεαλιστές. Το μαχαίρι και το πεπόνι των αποφάσεων το έχει ο πρωθυπουργός. Η καλύτερη επιλογή για τον ελληνικό λαό είναι μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

«Πυρά» για την ακρίβεια

Κατά τα λοιπά, για το ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο βρίσκεται στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΚΙΝΑΛΛ, ο Ν. Ανδρουλάκης τάχθηκε άμεσα υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ – κάπου στη μέση μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ – και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει 2 δισ. στους παρόχους για να πέσουν οι τιμές στα τιμολόγια. Δεν ξέρουμε ούτε σε ποιους έχουν πάει, ούτε πόσο θα πέσουν. Κατά την άποψή μας, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει ένα πακέτο μέτρων», ενώ άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τη λέξη λεφτόδεντρο. Τώρα θυμήθηκε τη λέξη;».

Τέλος, για το αν η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου μνημονίου, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ σημείωσε ότι «κινδυνεύουμε μόνο εάν δεν έχουμε στρατηγική αντιμετώπισης των προκλήσεων. Τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης δεν πρέπει να γίνουν νέο ΕΣΠΑ, που το κόβουμε κομμάτια. Να γίνουμε μια δυναμική οικονομία», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, 2% με 3% για να μη ζήσει νέες περιπέτειες».

Σημειώνεται ότι από την κριτική τού Ν. Ανδρουλάκη δεν ξέφυγε, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, και η ηγεσία της Ε.Ε., καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι «Ζοσέπ Μπορέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων».

Αξιοποίηση της δημοσκοπικής «άνοιξης»

Το αν οι ακροατές έγιναν πιο σοφοί από τη συνέντευξη του προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ μένει να αποδειχθεί. Στην ουσία, πάντως, ο Ανδρουλάκης δεν φάνηκε να διαφοροποιείται σημαντικά από το playbook που ακολουθούσε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ήτοι σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για πολλές επιλογές της, επιμονή στην «αυτονομία» του κόμματος, «πυρά» κατά της αντιπολίτευσης και προσπάθεια εκφοράς ενός «σοσιαλδημοκρατικού» λόγου, ο οποίος επιχειρεί να φέρει το κόμμα πιο κοντά στο παραδοσιακό ακροατήριό του, το οποίο τα τελευταία χρόνια «μετανάστευσε» στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

Όσον αφορά τη δημοσκοπική «άνοιξη» που το κόμμα καταγράφει τους τελευταίους δύο μήνες, στην τελευταία μέτρηση της ALCO για το Open το ΚΙΝΑΛΛ συγκέντρωσε επί των «εγκύρων» ποσοστό 14,1%, μισή μονάδα πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας.

Στην ίδια δημοσκόπηση το κόμμα παρουσιάζει τεράστια συσπείρωση (89%) και «εισροές» ψηφοφόρων κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ (11%) και τη Ν.Δ. (7%). Στο κόμμα εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση το βασικό είναι να αξιοποιηθεί η θετική ώθηση που ακόμα διατηρείται από τις εσωκομματικές εκλογές και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται εξορμήσεις στελεχών σε όλη τη χώρα.

Ψηφοδέλτια και «παλιοί»

Από την άλλη – ένεκα και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου – ήδη στο ΚΙΝΑΛΛ έχει αρχίσει η συζήτηση περί ψηφοδελτίων, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξουν να στείλουν διπλό «μήνυμα» προς τους ψηφοφόρους: από τη μία την ενότητα του κόμματος (υπό την έννοια ότι στόχος είναι να εκφραστούν όλες οι τάσεις χωρίς αποκλεισμούς) και από την άλλη τον στόχο της ανανέωσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο της συγκρότησης των ψηφοδελτίων έχει αναλάβει ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αργύρης καθώς και ότι φαίνεται να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πιθανούς υποψηφίους, σε αντίθεση με προηγούμενους εκλογικούς κύκλους. Το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα «τρέχει», καθώς στο ΚΙΝΑΛΛ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα ιστορικά στελέχη του κόμματος που μοιάζουν να «φλερτάρουν» με την επιστροφή τους. Μιλώντας στο Mega, o Ευάγγελος Βενιζέλος φάνηκε να στέλνει «μήνυμα» στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ, λέγοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης έχει μία ιστορική σχέση μαζί μου. […] Μετά την εκλογή, όπως είχα την υποχρέωση αλλά και τη διάθεση, του έστειλα τα θερμά μου συγχαρητήρια και την ευχή μου να επικοινωνήσει με την ιστορία. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μου απαντήσει, κάποια στιγμή θα θελήσει να ακούσει το πώς σκέφτομαι, αν και φαντάζομαι ότι διαβάζει αυτά που γράφω και ακούει αυτά που λέω».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο ΚΥΣΕΑ: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αμφισβητεί τα σύνορα – Συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας

Ουκρανία – Δένδιας: Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:46