search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:20
MENU CLOSE

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση ρωσικών πτήσεων – Ποιες χώρες έκλεισαν ήδη τον εναέριο χώρο τους

27.02.2022 13:45
airplane new

Την απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Ένα νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, Κυριακή, καθώς ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των «27».

Πολλές χώρες έχουν ήδη λάβει την απόφαση μεμονωμένα, αλλά ένα μέτρο σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του νέου πακέτου κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία απαγόρευσε σε αεροπορικές εταιρείες από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία να εκτελούν δρομολόγια προς τη χώρα και να πετούν στον εναέριο χώρο της, ως απάντηση σε ανάλογες ενέργειες.

Εναέριο «μπλόκο» του Βελγίου

Το Βέλγιο αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο του για όλες τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, με μήνυμά του στο Twitter, τονίζει: “Οι ευρωπαϊκοί μας ουρανοί είναι ανοιχτοί ουρανοί. Είναι ανοιχτοί για εκείνους που συνδέουν τους ανθρώπους, όχι για εκείνους που επιδιώκουν να επιτεθούν βάναυσα».

Ιταλία, Ολλανδία, Ισλανδία και Λουξεμβούργο

Πριν από λίγο η κυβέρνηση Ντράγκι έκανε γνωστό ότι η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Το ίδιο ανακοίνωσαν  και άλλες χώρες.

Ειδικότερα, η Ολλανδία θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη από απόψε το βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της χώρας.

«Δεν υπάρχει χώρος στον ολλανδικό εναέριο χώρο για ένα καθεστώς που ασκεί περιττή και στυγνή βία. Επομένως, η Ολλανδία προετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη απόψε», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μαρκ Χάρμπερς.

Παράλληλα, η Ισλανδία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγραψε σε tweet ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τόρντις Κόλμπρουν Γκιλφαντοτίρ.

Και η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε επίσης μέσω δελτίου Τύπου πως «προετοιμάζει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις για να κλείσει» τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από σήμερα.

Ετοιμάζεται και η Σουηδία

Η Σουηδία ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε σήμερα ένας υπουργός της σουηδικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Χανς Ντάλγκρεν δήλωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR ότι η χώρα του θα ασκήσει, επίσης, πιέσεις για το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης:

Προσφεύγει στη Χάγη η Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Τι δήλωσε ο Ζελένσκι

Επίτιμος πρόξενος: «Η Δύση κοιτάζει αν θα έχουμε το γκαζάκι μας, για να μην κρυώσει ο κ@λ@ς μας» (Video)

Διάβημα διαμαρτυρίας στο Ρώσο πρέσβη – «Σεβαστείτε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:19