search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:45
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου ο Ερντογάν

28.02.2022 21:41
stena-2324-new

Τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων έκλεισε ο Ερντογάν ενεργοποιώντας τις διατάξεις της συνθήκης του Μοντρέ παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ακόμα κάποιο αίτημα διέλευσης.

Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απαγορεύεται η διέλευση σε όλα τα πολεμικά πλοία των παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα Στενά. Στο περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία».

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού. «Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική για εμάς. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της στους θεσμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε.», σημείωσε.

«Λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία. Παρά τα δύο μέτρα και σταθμά στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, δεν εγκαταλείπουμε την οικονομική και στρατιωτική μας συμμαχία», είπε.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Αμνηστία και χρήματα σε Ρώσους στρατιώτες που θα καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα τους

Μπορέλ: «Σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ»

Γερμανία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά επιτακτική ανάγκη την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:45