search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:45
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις – Τις επόμενες ημέρες ο δεύτερος γύρος

28.02.2022 16:34
diapragmateuseis_trapezi_new

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που ξεκίνησαν σήμερα στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Οι συζητήσεις διακόπηκαν για λίγο μετά από τρεις περίπου ώρες, για να ξαναρχίσουν στη συνέχεια. Ο αντιπροσωπείες θα επιστρέψουν σε Μόσχα και Κίεβο αντίστοιχα για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βρέθηκαν κοινά σημεία σύγκλισης «στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Τι λέει η ουκρανική πλευρά

«Οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας πραγματοποίησαν τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων. Ο κύριος στόχος τους ήταν να συζητήσουν για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην επικράτεια της Ουκρανίας. Τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ατζέντα πάνω στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να έχουν κάποιες δυνατότητες προσαρμογής σε υλικοτεχνικές λύσεις. Προκειμένου να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις ως οδικός χάρτης, τα μέρη επιστρέφουν στις πρωτεύουσες για διαβουλεύσεις. Τα δύο μέρη συζήτησαν να πραγματοποιήσουν άλλο ένα γύρο διαπραγματεύσεων, όταν αυτές οι αποφάσεις θα μπορούν να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Μικαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ήταν «πολύ δύσκολες».

Ο Ποντόλιακ χαρακτήρισε τη ρωσική πλευρά ως «εξαιρετικά προκατειλημμένη».

«Η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, έχει ακόμη μια πολύ προκατειλημμένη αντίληψη για τις καταστροφικές διεργασίες που έχει δρομολογήσει», δήλωσε.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η ουκρανική πλευρά προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με αίτημα την άμεση εκεχειρία και απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Πριν τη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε διάγγελμά του ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας». 

Υποστήριξε παράλληλα ότι η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να πιέσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει.

Από την πλευρά της η Μόσχα, όπως δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία

«Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου

Οι όροι Πούτιν για κατάπαυση του πυρός

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέφερε στον Γάλλο ομόλογό του πως η Ρωσία θα εξετάσει την κατάπαυση του πυρός, μόνο εάν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της χώρας του για την ασφάλεια, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά μέσα.

Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έθεσε ζήτημα αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους καθώς και τη λήψη διαβεβαιώσεων για την ουδετερότητα της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης «δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και ελπίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα», διαβεβαίωσε η ρωσική προεδρία.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία για πιθανές ζημιές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήνυμα Πούτιν – «Η Δύση είναι μία αυτοκρατορία ψεμάτων»

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μπορέλ: «Δεν είναι της ώρας η συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:36