search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:40
MENU CLOSE

Προπόνηση με βάρη: Μισή ώρα κάθε εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και 20%

01.03.2022 21:19
Το... λάθος που κάνουν οι γυναίκες στο γυμναστήριο! - Media

Σύμφωνα με μία γιαπωνέζικη μελέτη, η άρση βαρών στο γυμναστήριο ή ακόμα και η άρση αλτήρων στο σπίτι για μόλις 30 λεπτά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέχρι και ως 1/5.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι το χτίσιμο μυών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου αλλά οι επιστήμονες δεν το έχουν ποσοτικοποιήσει αυτό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Τοχόκου αναφέρουν ότι η προπόνηση μυϊκής δύναμης για 30 έως και 60 λεπτά κάθε εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ασθένεια, διαβήτη και καρκίνο από 10% έως 20%. Όταν αυτό συνδυάζεται με αερόβια άσκηση, ο κίνδυνος μπορεί να πέσει κατά 40%.

Ακόμη, όμως, και αν βαριέσαι να πας στο γυμναστήριο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι σκληρές κηπουρικές δραστηριότητες μετρούν ως μία προπονητική μονάδα άρσης βαρών ή push ups. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η άσκηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης

Για τη μελέτη, οι συγγραφείς της μελέτης ερεύνησαν βάσεις δεδομένων έρευνας για μελέτες παρατήρησης όπου ενήλικες χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας παρακολουθούνταν για διάστημα μεταξύ δύο και 25 ετών. Ανέλυσαν 16 μελέτες, η παλαιότερη από τις οποίες δημοσιεύτηκε πριν από δέκα χρόνια. Οι περισσότερες από τις μελέτες πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ με τις υπόλοιπες να πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18 έως 97 ετών και ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν σε κάθε μελέτη κυμαινόταν από περίπου 4.000 έως σχεδόν 500.000. Από τις μελέτες, 12 περιλάμβαναν άνδρες και γυναίκες, δύο μόνο άνδρες ενώ τρεις μόνο γυναίκες. Όλες εξέτασαν το αποτέλεσμα αερόβιας μορφές άσκησης όπως το τρέξιμο και το άλμα καθώς και η προπόνηση δύναμης.

Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, και ιδιαίτερα από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, καρκίνο, διαβήτη και καρκίνο του πνεύμονα.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε κανένας σύνδεσμος ανάμεσα στην μυϊκή άσκηση και κάποια είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης και του πανγκρεατικού καρκίνου.

Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθησαν μετά από 30 έως 60 λεπτά προπόνησης μυϊκής δύναμης. Τα άτομα που κάνουν αερόβιες ασκήσεις και ενδυνάμωσης είχαν ακόμη μικρότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, καρδιακή ασθένεια και καρκίνο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα που έκαναν και τα δύο είχαν 40% μικρότερο ρίσκο θανάτου από όλες τις αιτίες, 46% μικρότερο κίνδυνο από καρδιαγγειακή ασθένεια και 28% μικρότερο κίνδυνο από καρκίνο.

Διαβάστε επίσης:

Λιναρόσπορος: Τα οφέλη για την υγεία -Τι να προσέχετε στην κατανάλωσή του

Κορωνοϊός: 17.176 νέα κρούσματα – 52 θάνατοι και 408 διασωληνωμένοι

Χειρουργικές επεμβάσεις: Πόση σημασία έχει αν ο γιατρός είναι άνδρας ή γυναίκα;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:40