search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:18
MENU CLOSE

Στα αποθέματα πετρελαίου στρέφεται o Μπάιντεν για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου

01.03.2022 16:55
biden76-new

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον μιας απόφασης για το εάν θα συμμετάσχουν στην απελευθέρωση έως και 60 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να μειώσει την επίδραση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές του φυσικού αερίου στο εσωτερικό.

Ο συνολικός αριθμός των βαρελιών που πρόκειται να απελευθερωθούν παγκοσμίως μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 60 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφεραν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, αν και πηγές προειδοπoιούν ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και οι συζητήσεις ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Άλλοι σύμμαχοι αναμένεται επίσης να κάνουν χρήση των αποθεμάτων τους σε μια συντονισμένη προσπάθεια να μειώσουν το ενεργειακό κόστος εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες σε τηλεφωνήματα και σε συναντήσεις με τους ομολόγους τους σε χώρες που προμηθεύουν ενέργεια, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις για την κάλυψη τυχόν διαταραχών της αγοράς. Η προσπάθεια περιλάμβανε μια προσωπική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία από δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για να συζητήσουν την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων στις αγορές πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες κινήσεις και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν είχε υποβληθεί κάποιο συγκεκριμένο αίτημα για αύξηση της προμήθειας πετρελαίου όταν ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

«Εργαζόμαστε ενεργά με χώρες σε όλο τον κόσμο για να συμφωνήσουμε μια συλλογική απελευθέρωση από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου μεγάλων χωρών. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απελευθερώσουν επιπλέον βαρέλια πετρελαίου όπως το απαιτούν οι συνθήκες», είπε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι πραγματοποιεί μια έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη για τον εφοδιασμό πετρελαίου με στόχο τη «σταθεροποίηση των αγορών», ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το CNN, η αξιοποίηση του SPR – του αποθέματος 600 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου που είναι αποθηκευμένο σε ορυχεία αλατιού στη Λουιζιάνα και το Τέξας – θα έχει γενικά περιορισμένη επίδραση στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά θα ενεργούσε ως πολιτικό σημάδι ότι ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η οικογένεια του Πούτιν κρύβεται σε καταφύγιο στη Σιβηρία» (Video)

Βασίλισσα Ελισάβετ: Εμφανίστηκε μετά από 9 ημέρες με κορωνοϊό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την Τετάρτη ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:18