search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 01:48
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα σε Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο – Στο στόχαστρο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

03.03.2022 23:42
Oukrania54-new

Όγδοη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και με τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους να καταλήγουν σε συμφωνία για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρομών και νέο τρίτο γύρο συνομιλιών το ρωσικό σφυροκόπημα σε πόλεις κλειδιά συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από την εμπόλεμη ζώνη, το Κίεβο, όπου οι Ρώσοι έπληξαν κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης σφυροκοπείται ανηλεώς και περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι για επίθεση. Αμερικανικές πηγές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι έχουν «κολλήσει» και βρίσκονται σε αναμονή για τον ανεφοδιασμό τους.

Σε πολιορκητικό κλοιό και η Μαριούπολη,η οποία είναι περικυκλωμένη από τα ρωσικά στρατεύματα, με τον δήμαρχο να προειδοποιεί ότι το ρωσικό σχέδιο είναι η πολιορκία της πόλης στην οποία δεν υπάρχει πλέον ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό. Για τον λόγο αυτόν, απηύθυνε έκκληση για ανακωχή προκειμένου να αποκατασταθεί η παροχή του ρεύματος. Είπε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός έχει προκαλέσει ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο για να εμποδίσει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη, ενώ το Χάρκοβο έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς και έχουν σκοτωθεί 34 άμαχοι από τις βόμβες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέστρεψε 20 ρωσικά οχήματα κοντά στην αεροπορική βάση Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να περπατούν δίπλα σε κατεστραμμένα και καμένα οχήματα με το σύμβολο V που υποδηλώνει ότι ήταν μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που ήρθαν από τη Λευκορωσία.

Το ρωσικό κομβόι μήκους άνω των 40 χλμ, που εντοπίστηκε σε δορυφορικές εικόνες, ήταν ακριβώς βόρεια της αεροπορικής βάσης Γκοστομέλ.

Ο λογαριασμός του υπουργείου Άμυνας στο Twitter αναφέρει: «Συνολικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ειδικές δυνάμεις κατέστρεψαν 20 εχθρικά οχήματα μάχης στο Hostomel».

«Η μάχη διεξάγεται από μια συνδυασμένη ομάδα ειδικών δυνάμεων με επικεφαλής το GUR του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και τις ομάδες τοπικής αντίστασης».

Την ίδια ώρα, η Χερσώνα βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, ενώ δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν  στην περιοχή Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία από αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

«Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να επιχειρήσει να στείλει κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με δημοσιογράφους που θα απαθανατίσουν σε βίντεο τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από ρώσους στρατιώτες.

Οι ρωσικές δυνάμεις  κατέλαβαν  και την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο.

Φορτηγό πλοίο εσθονικής ιδιοκτησίας βυθίστηκε ύστερα από έκρηξη στα ανοιχτά των ακτών της Οδησσού. Πιθανολογείται ότι το πλοίο χτύπησε πάνω σε νάρκη.

Στο στόχαστρο των Ρώσων βρίσκεται και η Ζαπορίζια όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης. Ουκρανή βουλευτής ανέφερε ότι μεγάλη αυτοκινητοπομπή Ρωσικών οχημάτων πλησιάζει. Ουκρανοί πολίτες έχουν στήσει μπλόκα με τα ίδια τα σώματα τους.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης του Ενεργκοντάρ δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς το πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στη Ζαπορίζια. Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούσαν να καταλάβουν το εργοστάσιο στην νοτιοανατολική Ουκρανία και ότι είχαν μπει στο Ενεργκοντάρ με τανκς. 

«Δυνατοί πυροβολισμοί ακούγονταν στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Ντμίτρο Ορλόφ στο διαδίκτυο.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέπεμψε SOS. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ζήτησε από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)

Σύμφωνα με το CNN οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται κυκλωτικά σε πόλεις κλειδιά στην επίθεσή τους κατά της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ότι οι Ρώσοι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως κατά πολιτών.

Σαλρ Μισέλ στο CNN: «Η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε, σε συνέντευξή του στο CNN, την Πέμπτη, ότι η «ΕΕ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει έναν άγριο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί ένας τρίτος διεθνής πόλεμος».
«Είναι σημαντικό για τα μέλη του ΝΑΤΟ να καταλάβουν ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία είναι μια υπερβολική κίνηση που αποτελεί πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού τρίτου παγκοσμίου πολέμου»,τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό προσπαθούμε να υποστηρίξουμε σε διπλωματικό επίπεδο διαφορετικούς τομείς».

ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες ίσως φθάσουν ακόμη και τα 11 εκατομμύρια

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και δέκα εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.

Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός χώρας, κατά τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Φιλίπο Γκράντι, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν ήδη την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι, κάπου 575.000 Ουκρανοί, προσέφυγαν στην Πολωνία. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί κάπου 5.000 ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, κατά τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Οι Ρώσοι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία

Εμανουέλ Μακρόν: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία για δεύτερη φορά

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μία «γενναιόδωρη δωρεά» στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 01:12