search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 11:08
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και νέα διαπραγμάτευση

03.03.2022 19:50
ukraine-russia-2342-new

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Ουκρανό διαπραγματευτή.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, δήλωσε απόψε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

H ουκρανική πλευρά δεν έλαβε αυτά που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπήρξε συμφωνία για την από κοινού δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πρόκειται να χτυπηθούν ή έχουν ισοπεδωθεί από τις συγκρούσεις.

Όπως είπε ο Ποντολιάκ, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν την πιθανότητα μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση αμάχων.

«Αυτό σημαίνει, όχι παντού, αλλά μόνο σε εκείνα τα μέρη όπου θα βρίσκονται οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, θα είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης αμάχων», είπε.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στα μέρη όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιαδήποτε μορφή προόδου σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου.

«Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με έναν Ρώσο διαπραγματευτή, τις δηλώσεις του οποίου μετέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακωχή και καθορισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων πολιτών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, τόνισε ότι «η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, αλλά ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό.

«Η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτικές απειλές από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζει ότι παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον.

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και διπλωματία, αλλά είμαστε ενάντια στο ρωσικό τελεσίγραφο», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε βίντεο στο Facebook.

Η Ουκρανία δεν «έκανε βήμα πίσω» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, είπε. «Τα αιτήματα της Ρωσίας δεν άλλαξαν. Αυτά είναι τα αιτήματα που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του πριν ξεκινήσει ο πόλεμος».

Τονίζοντας τη σημασία της προστασίας της χώρας του από πυραυλικές επιθέσεις, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση στο ΝΑΤΟ για κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Το ΝΑΤΟ εξετάζει αυτό το αίτημα. Όσον αφορά την άμυνα, έχουμε επίσης εναλλακτικούς μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εναέριου χώρου. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς αεροπορικώς», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις – Εκρήξεις σε πυρηνικό και ατμοηλεκτρικό σταθμό (video)

Πούτιν: Οι Ουκρανοί νεοναζί χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες

Ζελένσκι: Εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 11:08