search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:54
MENU CLOSE

Ζελένσκι: Εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης

03.03.2022 17:54
zelenksy_new

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία.

Ο Ζελένσκι σε δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του μετά τη ρωσική εισβολή, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους και στη διεθνή κοινότητα λέγοντας:  «Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους. Αν δεν σταματήσουν τώρα, πόσο νομίζετε ότι θα αντέξουμε; Πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε;».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί ο ίδιος και λαός του, στέλνοντας μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κάλεσε ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους να στρέψουν ακόμα περισσότερο την προσοχή τους στις γειτονικές τους χώρες και «να καταλάβουν ότι, αν θέλουν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, θα πρέπει να μην ασχολούνται μόνο με αυτές», αλλά να κοιτάξουν το μεγάλο κάδρο.

«Εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είμαστε το σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και του πολιτισμού», δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πάμε να κλέψουμε κάτι. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη χώρα μας. Δεν θα παραδοθώ ποτέ στους Ρώσους, ούτε ο λαός μου. Ο χρόνος έχει σταματήσει για μας. Θα μείνουμε όρθιοι ως το τέλος».

Κάλεσε ακόμη τους Ευρωπαίους να του δώσουν στρατιωτικά αεροσκάφη από τη στιγμή που δεν μπορεί να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από τη χώρα του.

«Αν δεν έχετε τη δύναμη να κλείσετε τον ουρανό, τότε δώστε μου τα αεροσκάφη. Δεν είναι δίκαιο; Τότε κάποιος μου λέει, έχουμε κάποια ζητήματα σχετικά με αυτό το θέμα, χρειάζεται να τεθεί σε ψηφοφορία, ή κάτι άλλο», είπε ο Ζελένσκι.

«Αν δεν ήμουν πρόεδρος θα πολεμούσα»

Μια στιχομυθία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, o απεσταλμένος της Bild στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Paul Ronzheimer, που καθόταν δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ζελένσκι φαινόταν κουρασμένος, αλλά και αποφασισμένος.

«”Όλοι θέλουμε να ζήσουμε”, μου είπε ο Ζελένσκι όταν τον ρώτησα αν φοβάται μήπως σκοτωθεί. “Αν δεν ήμουν πρόεδρος θα πολεμούσα”, πρόσθεσε».

Συνομιλία με τον Πούτιν χωρίς όρους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έστειλε μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι θέλει να μιλήσει μαζί του, αλλά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί λύση, στην «πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι «σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν τρόφιμα, έχουν καταστραφεί πολλές υποδομές».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχω μία πολύ θερμή σχέση με τον Ερντογάν. Μας βοήθησε όταν μας πούλησε τα drones και έχει κάνει προσπάθειες να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση., Ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός πρόεδρος και προσπαθεί να συνεισφέρει στην ασφάλεια της Ουκρανίας. Όταν θα καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, ευελπιστώ ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά τις συζητήσεις», είπε.

«Η Γερμανία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και ο καγκελάριος Σολτς προσωπικά. Εμείς δεν περιμένουμε κάτι συγκεκριμένο. Το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικό, αλλά όχι της παρούσης. Θα το πω έτσι όπως το σκέφτομαι. Εμείς αγωνιζόμαστε. Δεν ζητιανεύουμε τίποτα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «δεν σκοπεύουμε  να παραδοθούμε και  να παραδώσουμε τη χώρα στη Ρωσία. Προφανώς και κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναθεώρηση της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής των ΗΠΑ, με φόντο την ρωσική εισβολή

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο 10 δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Ελιζέ για επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:49