search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:27
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων – Κύριο ζήτημα η κατάπαυση του πυρός

03.03.2022 16:21
talks

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, με ελικόπτερο έφτασε η ουκρανική αντιπροσωπεία, σε μία ακόμη προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο αντιπροσωπείες, με την ίδια σύνθεση, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν κατέληξαν σε λύση και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με την επιστροφή των αντιπροσωπειών στις πρωτεύουσες για διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι η ουκρανική αντιπροσωπεία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακωχή και καθορισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων πολιτών.

Όπως δήλωσε μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βρέθηκαν κοινά σημεία σύγκλισης «στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Για τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, οι συνομιλίες «ήταν εξαιρετικά δύσκολες», καθώς χαρακτήρισε η ρωσική πλευρά είναι «εξαιρετικά προκατειλημμένη».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι «η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, αλλά ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό.

«Η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτικές απειλές από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζει ότι παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον.

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και διπλωματία, αλλά είμαστε ενάντια στο ρωσικό τελεσίγραφο», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε βίντεο στο Facebook.

Η Ουκρανία δεν «έκανε βήμα πίσω» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, είπε. «Τα αιτήματα της Ρωσίας δεν άλλαξαν. Αυτά είναι τα αιτήματα που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του πριν ξεκινήσει ο πόλεμος».

Τονίζοντας τη σημασία της προστασίας της χώρας του από πυραυλικές επιθέσεις, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση στο ΝΑΤΟ για κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Το ΝΑΤΟ εξετάζει αυτό το αίτημα. Όσον αφορά την άμυνα, έχουμε επίσης εναλλακτικούς μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εναέριου χώρου. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς αεροπορικώς», είπε.

Ο πρώτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Μετά τις πεντάωρες συνομιλίες, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν δεύτερο γύρο για την επίτευξη εκεχειρίας.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εσθονικό φορτηγό πλοίο βυθίζεται ανοιχτά της Οδησσού

Πούτιν σε Μακρόν: «Οι στόχοι της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση»

Γαλλία: Κατασχέθηκε το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Ιγκόρ Σετσίν στη Μεσόγειο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58