search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 04:25
MENU CLOSE

Εκτός ελέγχου οι τιμές στο αέριο – Ποιες λύσεις προκρίνουν στην Ευρώπη

09.03.2022 06:00
fisikoaerio_new

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία κλιμακώνουν επικίνδυνα την ενεργειακή κρίση καθώς κάθε μέρα που περνάει οι τιμές αυξάνονται δραματικά. Η Αθήνα που αρκετά πριν τον πόλεμο βρισκόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση εξ αιτίας της υπερβολικής τιμής του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και όλων των καυσίμων σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την πρόταση του για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για την ανάγκη η Ε.Ε. να λειτουργήσει με βάση  το «μοντέλο της πανδημίας» δηλαδή με κοινές προμήθειες στο φυσικό αέριο, ώστε να πετύχει καλύτερες τιμές για τα κράτη – μέλη, όπως αντίστοιχα έκανε με τα εμβόλια.

Η Ευρώπη μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό που έφερε στα θέματα της ενέργειας ο πόλεμος στην Ουκρανία επιχειρεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της για να δει πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Πρωταρχικός της στόχος είναι το πώς θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσα στους επόμενους 9 μήνες, δηλαδή ως τα τέλη του 2022. Μέχρι τότε η Ευρώπη θέλει να έχει μειώσει στα 2/3 την εξάρτηση της από την Μόσχα.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για κοινή παραγγελία φυσικού αερίου, όπως επίσης και η εντατικοποίηση των επαφών με τους προμηθευτές LNG (υγροποιημένου αερίου) ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα αποθέματα LNG στην Ευρώπη, όπως επίσης και τα κράτη – μέλη να φροντίσουν να έχουν στις αποθήκες φυσικού αερίου μίνιμουμ 80% απόθεμα. 

Στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει προς συζήτηση τις ελληνικές θέσεις.

Με δεδομένο ότι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να αντέξουν το τεράστιο δημοσιονομικό βάρος η κυβέρνηση ελπίζει ότι  οι “27” θα συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης για το 2023.

Παράλληλα στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί η εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι η κυβέρνηση θα επιμένει ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου μέχρι το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες οι 27 συζητούν το ευρωομόλογο οι πόροι του οποίου θα δημιουργήσουν ένα Ταμείο Βοήθειας. Δηλαδή με την μορφή δανείων και επιδοτήσεων θα χρηματοδοτηθούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τόσο για το κόστος της ενέργειας, όσο και για τις αμυντικές δαπάνες. 

Εν τω μεταξύ τα συναρμόδια υπουργεία επιχειρούν να εκλαϊκευόσουν τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών και τα οποία είναι:

• Δυνατότητα ρύθμισης των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις

• Τα κράτη-μέλη να μπορούν να αναδιανέμουν στους καταναλωτές, τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών

• Υπό διαβούλευση νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες που έχουν πληγεί (κυρίως ενεργοβόρες)

• Για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές, μεταξύ άλλων, έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της μεταδοτικής επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προσωρινά όρια τιμών (δηλαδή πλαφόν).

Διαβάστε επίσης:

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: Αλληλεγγύη σε όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Επιβεβαίωσε η Ελληνική κυβέρνηση – Στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34