search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:51
MENU CLOSE

Για «επικίνδυνη προβοκάτσια» με την ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ κάνει λόγο η Μόσχα

09.03.2022 20:27
chernobyl

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σταθμού στη διάρκεια εχθροπραξιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Καθησυχαστική η IAEA

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA) μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του Τσερνόμπιλ Ukrenergo, η οποία γνωστοποίησε ότι «η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί “πλήρως” εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών».

Όπως αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, «η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια», μετά από ενημέρωση των ουκρανικών αρχών για το πρόβλημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.

Δεδομένου του χρόνου που έχει περάσει από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ του 1986, «το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», εξηγεί στο Twitter η IAEA.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Δεν επιδιώκει μια ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Σολτς για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

Κρατικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιρειών που αποχωρούν ετοιμάζει η Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:51