search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:35
MENU CLOSE

ΟΗΕ: Κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ύπαρξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

11.03.2022 20:11
biologika09-new

Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Μόσχας.  

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν να υπάρχει οποιοδήποτε «πρόγραμμα βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία, δήλωσε η Ιζούμι Νακαμίτσου, η Ύπατη Αρμοστής για θέματα αφοπλισμού, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα ότι η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε κάποιον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας «αυξάνεται μέρα με την ημέρα».

Η Ιζούμι Νακαμίτσου είπε επίσης ότι καταστάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτούν την ενίσχυση της διεθνούς απαγόρευσης των βιολογικών όπλων.

Από την πλευρά, τη, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού, τόνισε ότι είναι «κατεπείγουσα ανάγκη» να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να βασιστούν για τον σκοπό αυτό στις επαφές που έχουν, όπως στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών τους στην Τουρκία, την Τρίτη.

«Ζητάμε να ενταθούν τέτοιες προσπάθειες» και να δοθεί προτεραιότητα στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός. «Η λογική του διαλόγου και της διπλωματίας πρέπει να επικρατήσει της λογικής του πολέμου», τόνισε.

Μόσχα: Κίνδυνος βιολογικού πολέμου στην Ευρώπη

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο πρέσβης της στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, παρουσίασε τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να διασπείρουν βιολογικά όπλα μέσω πουλιών, νυχτερίδων και εντόμων. Μάλιστα, μίλησε για χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ  «30 εργαστηρίων» όπου μελετούνταν βακτήρια «της πανώλης, του άνθρακα ή της χολέρας».

«Σας καλούμε να σκεφτείτε ότι  είναι υπαρκτός ένας πολύ πραγματικός βιολογικός κίνδυνος στις ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί να προκύψει από μια ανεξέλεγκτη διασπορά βιολογικών συστατικών από την Ουκρανία». Και αν υπάρχει τέτοιο σενάριο, τότε όλη η Ευρώπη θα καλυφθεί, τόνισε ο Νεμπένζια.

«Ο κίνδυνος είναι πραγματικός δεδομένου του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι εθνικιστικές ομάδες στην Ουκρανία  για την δουλειά που γίνεται με επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ» ανέφερε ο Ρώσος Πρέσβης.

Η Ουάσινγκτον διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και η εκπρόσωπός της στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν έχει αναπτύξει πρόγραμμα βιολογικών όπλων, όπου έχει εργαστήρια που να χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία είναι εκείνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Αν και δεν παρουσίασε αποδείξεις μιας «επικείμενης απειλής», η Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε: «Η Ρωσία είναι γνωστό ότι κατηγορεί ψευδώς άλλες χώρες για τις παραβιάσεις που διαπράττει η ίδια».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έως και 15 εκατομμύρια μπορούν να φτάσουν οι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Μόσχα: Ουκρανοί εθνικιστές ανατίναξαν κτήριο Ινστιτούτου στο Χάρκοβο για να κρύψουν την πυρηνική έρευνα

Πιθανή εισβολή της Λευκορωσίας απόψε «βλέπει» η Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:32