search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 04:05
MENU CLOSE

Ζελένσκι σε ΕΕ: Σταματήστε το εμπόριο με τη Ρωσία, αρνηθείτε τους ενεργειακούς της πόρους

21.03.2022 14:40
zelensky_new

Έκκληση του Ουκρανού Προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τις συναλλαγές με τη Ρωσία, την ώρα που οκτώ άκομη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου στο Κίεβο.

Παράλληλα οι αρχές της Οδησσού κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί συγκρότημα κατοικιών, χωρίς ωστόσο ανθρώπινες απώλειες.

«Ούτε ευρώ στις δυνάμεις κατοχής»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε “εμπόριο” με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους”, σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

“Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι’αυτόν τον πόλεμο“, πρόσθεσε.

Το μήνυμά του αυτό προς την ΕΕ συμπίπτει με τη διεξαγωγή σήμερα συνόδου στις Βρυξέλλες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ για να εξετάσουν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της Ρωσίας.

“Παρακαλώ μην είσαστε χορηγοί των πολεμικών όπλων αυτής της χώρας, της Ρωσίας”, σημείωσε ο Ζελένσκι, προτού απευθυνθεί ευθέως στους Γερμανούς: “Έχετε τη δύναμη, η Ευρώπη έχει τη δύναμη”.

Η Γερμανία έχει επικριθεί για την αντίθεσή της σε ένα άμεσο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε “όλον τον κόσμο”.

“Θα επηρέαζε πολύ σοβαρά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη. Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, αυτό είναι προφανές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ρωσία χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει την Μαριούπολη»

Ενας ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να λάβουν οι Ρώσοι τον έλεγχο της πολιορκημένης Μαριούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη”, είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Μαριούπολη, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Βρίσκεται υπό πολιορκία και βομβαρδίζεται με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και το πόσιμο νερό να έχουν εξαντληθεί και χωρίς ρεύμα από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Βομβάρδισαν εμπορικό κέντρο στο Κίεβο

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν το Κίεβο, όπου τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Σοροί θυμάτων κείτονταν ακόμη σήμερα το πρωί μπροστά από το εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν στα συντρίμμια για θύματα.

Το πολύ ισχυρό πλήγμα κατέστρεψε οχήματα και άφησε στον χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου έναν κρατήρα εύρους αρκετών μέτρων μπροστά από το δεκαώροφο κτίριο από το οποίο εξακολουθούν να βγαίνουν καπνοί.

“Εχθρικά πυρά” προκάλεσαν πυρκαγιά σε αρκετούς ορόφους του εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στην περιοχή Ποντίλσκι, σύμφωνα με διευκρίνιση που είχαν δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα τα ουκρανικά σωστικά συνεργεία σε ανάρτησή τους στο Facebook.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Οδησσού κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί κατοικίες στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης, στην πρώτη επίθεση αυτού του είδους που εξαπολύεται στην πόλη-λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα.

Το δημοτικό συμβούλιο διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπήρξαν απώλειες, αν και από το πλήγμα προκλήθηκε φωτιά.

“Αυτά είναι κτίρια κατοικιών στα οποία ζουν ειρηνικοί άνθρωποι”, δήλωσε ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Διαβάστε επίσης:

Δραματική έκκληση Μπαρίσνικοφ: Να σταματήσει το «κυνήγι» των Ρώσων καλλιτεχνών στην Δύση

Ουκρανία: Πύραυλος καρφώθηκε σε διαμέρισμα χωρίς να εκραγεί! (video)

Κίνα: Συνετρίβη Boeing 737 με 133 επιβάτες (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32