search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:03
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Διεργασίες στην τελική ευθεία για το συνέδριο – Πότε θα γίνει η εκλογή Τσίπρα και Κεντρικής Επιτροπής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2222
23/03/2022
24.03.2022 06:00
SYRIZA_TSIPRAS233

Στη σκιά του πολέμου λαμβάνουν χώρα οι προσυνεδριακές συζητήσεις και διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς λιγότερο από μήνας απομένει πλέον για το 3ο Συνέδριο, που θα γίνει στις 14 – 17 Απριλίου.

Στο συνέδριο τις προτάσεις Τσίπρα για τις αλλαγές στο κόμμα θα στηρίξουν (χωρίς αστερίσκους όπως λένε) οι τάσεις της Κίνησης Μελών, της Γέφυρας, της ΔΗΜΑΡ και δυνάμεων και προσώπων της Προοδευτικής Συμμαχίας αλλά και της ΡΕΝΕ (της προεδρικής τάσης που συγκρότησαν οι Σκορίνης, Κοτσακάς, Ρήγας). Υπό αυτή την έννοια, οι τάσεις αυτές κινούνται σε μια λογική συνεργασίας στο πλαίσιο του συνεδρίου διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «ενοποίηση» σε μια ενιαία τάση. Σε πρώτη φάση λοιπόν έχουν συζητήσει τη στήριξη από κοινού των προτάσεων Τσίπρα και μένει σε δεύτερη φάση να αποφασιστεί πώς θα κινηθούν στο θέμα της σταυροδοσίας για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αν και το πιθανότερο είναι να συνεργαστούν και σε αυτό το επίπεδο.

Η εκλογή προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής χρονικά τοποθετείται δυο βδομάδες με ένα 20ήμερο μάξιμουμ μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, προκειμένου να στηθεί ο μηχανισμός για τις ψηφοφορίες και να γίνουν και οι εκλογές ανά περιφέρεια, καθώς στη νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται το 50% των μελών να προέλθουν από την περιφέρεια (χωρίς να είναι οριστικοποιημένο πώς θα γίνει η κατανομή του ποσοστού αυτού) και το 50% από την Αττική.

Εν τω μεταξύ, η εγγραφή νέων μελών που θα μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο και Κ.Ε. θα συνεχιστεί και μετά το συνέδριο και υπολογίζεται ότι θα σταματήσει περίπου μια εβδομάδα πριν την τελική διαδικασία εκλογής. Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας πάντως έληξε η προθεσμία των εγγραφών νέων μελών που να μπορούν να εκλεγούν σύνεδροι.

Το «παρών» της μειοψηφίας

Σε «δήλωση παρουσίας» προχώρησε πάντως και η Ομπρέλα την προηγούμενη εβδομάδα, οργανώνοντας μια φιλική συζήτηση με δημοσιογράφους το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης σε μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Το «παρών» έδωσαν οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Βίτσας, Ανδρέας Ξανθός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου, κ.ά.

Στη συζήτηση που ξετυλίχθηκε στα πηγαδάκια, και αφορούσε τόσο την επικαιρότητα όσο και τα του συνεδρίου, καταγράφηκαν οι γνωστές διαφωνίες των στελεχών της Ομπρέλας για τις προτάσεις Τσίπρα, με κάποιους να επισημαίνουν ότι ειδικά η πρόταση για εκλογή Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση δεν έχει προηγούμενο πουθενά, σε κανένα αριστερό κόμμα διεθνώς. Εκφράστηκε ξανά η ανησυχία ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι διαλυτικές για το κόμμα και στόχος είναι να ενισχύσουν την ηγεσία, ενώ ως δείγμα χαλαρής λειτουργίας του κόμματος, παρά το ότι από την ηγεσία έχουν δοθεί τα σήματα περί ανοιγμάτων κ.λπ., επισημάνθηκε για ακόμη μια φορά η χαμηλή προσέλευση μελών στην προσυνεδριακή συζήτηση στις οργανώσεις, κατά κανόνα «οι ίδιοι και οι ίδιοι», καθώς σύμφωνα με τα στελέχη της μειοψηφίας τα καινούρια μέλη δεν εμφανίζονται. Δυσαρέσκεια εκφράστηκε και για το ότι οι εγγραφές μελών θα συνεχιστούν και μετά το συνέδριο. Μαζί με τις διαφωνίες πάντως επισημάνθηκε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη κοντά στον Τσίπρα για «μια νέα αρχή»

Στο μεταξύ την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» κείμενο με 90 υπογραφές από στελέχη κυρίως της νέας γενιάς που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και φαίνεται να συγκροτούν έναν ενδιάμεσο χώρο. Το κείμενο επιγράφεται «6+6 θέσεις για μια νέα αρχή» και όσοι το υπογράφουν επισημαίνουν πως δεν συγκροτούν ούτε επιθυμούν να συγκροτήσουν μια νέα τάση, κάποιοι ήδη συμμετέχουν σε τάσεις και κάποιοι όχι. Φιλοδοξία αυτής της «παρέμβασης», τονίζουν, είναι «μόνο η συμβολή στην πολιτική συζήτηση στον δρόμο για το συνέδριο και η έμφαση σε θέματα που αξιολογούμε ως κρίσιμα». Μεταξύ άλλων το κείμενο υπογράφουν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Πουλαντζάς Δανάη Κολτσίδα, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας Σωτήρης Αλεξίου, ο πρ. προϊστάμενος Κοινωνικής Πολιτικής Γραφείου Πρωθυπουργού Σταύρος Παναγιωτίδης, οι συνεργάτιδεςτου Αλέξη Τσίπρα Γιάννα Πεππέ και Ελευθερία Χατζηγεωργίου, κ.ά.

Εισαγωγικώς σημειώνεται πως «το συνέδριο διεξάγεται σε μια στιγμή που κλονίζεται η ηγεμονία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «ένα συνέδριο μάχης που υπηρετεί τον άμεσό μας στόχο: την εκλογική νίκη και τη συγκρότηση μιας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης». Τονίζεται όμως ότι «οι πραγματικές κοινωνικές αλλαγές δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τον συνδυασμό των θεσμικών τομών με ένα ζωντανό και μαχητικό κοινωνικό ρεύμα που διεκδικεί και υπερασπίζεται αυτές τις αλλαγές. Με μία φράση: χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, η κυβέρνηση μόνη της δεν φτάνει».

Ως προς τα οργανωτικά επίδικα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος δεν ανταποκρίνεται στους στόχους μας» με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι η «προβληματική κοινωνική γείωση». Ως εκ τούτου «αποτελεί ανάγκη να πειραματιστούμε πάνω σε οργανωτικές αλλαγές και όχι να υπερασπιστούμε το σημερινό μοντέλο λειτουργίας». Επισημαίνεται πως «η πρόταση για εκλογή της ηγεσίας συλλογικά από την κομματική βάση μπορεί να συμβάλει στη μαζικοποίηση και την αναβάθμιση της λειτουργίας του κόμματος. Το κρίσιμο είναι να μετατρέψουμε τη διάθεση για συμμετοχή σε κάτι παραπάνω. Είναι αναγκαίο ωστόσο να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής αλλαγών και να συμπληρώνεται από συγκεκριμένες δικλείδες δημοκρατικού ελέγχου».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επόμενη μέρα

ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για Δημάκη: Δίνει άλλοθι στον δραπέτη

Μητσοτάκης στην Βουλή: Οι εταιρείες ενέργειας να καταθέσουν μέρος από τα υπερκέρδη τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:01