search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:33
MENU CLOSE

Γιατί ο Ανδρουλάκης είπε όχι στην πρόταση του πρωθυπουργού για κυβέρνηση συνεργασίας

31.03.2022 06:00
androulakis new

Η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός και οι αναφορές του στις κυβερνήσεις συνεργασίας άνοιξαν όπως ήταν φυσικό την συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών, με τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας να τοποθετούνται γύρω από αυτά τα σενάρια.

Παράλληλα όμως η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μία στιγμή μάλιστα που η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στις 7 ποσοστιαίες μονάδες έφερε αμηχανία και απογοήτευση και σε ένα βαθμό και οργή στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Όπως έλεγαν ανεξάρτητα με τις προθέσεις που είχε ο πρωθυπουργός – το μήνυμα που στάλθηκε στην κοινωνία ήταν μήνυμα ηττοπάθειας.

Η πρόσκληση πάντως του πρωθυπουργού για κυβέρνηση συνεργασίας βρήκε όπως φαίνεται τον πρώτο ενδιαφερόμενο, ο οποίος όμως δεν την έκανε αποδεκτή.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος αισθάνθηκε ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν εμμέσως σε αυτόν απέρριψε τη πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας λέγοντας ότι «δεν θα δώσει σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη, στην αλαζονεία, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την χώρα».

Ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής έδωσε μάλιστα και το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία θα μετέχει μιλώντας για σοσιαλδημοκρατικό κορμό και επεσήμανε ότι αυτό θα φανεί από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι ο ελληνικός λαός θα καθορίσει τους συσχετισμούς και ανέφερε ότι ο ίδιος φιλοδοξεί να έχει ένα μεγάλο ποσοστό το κίνημα ώστε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. «Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά και αλλάζει στρατηγική είπε. Εκεί που έλεγε «μόνο αυτοδυναμία, τώρα κάνει πολιτική τα προσωπικά του αδιέξοδα», πρόσθεσε.

Η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη όπως ήταν φυσικό ενόχλησε την κυβέρνηση η οποία είδε πίσω από την αναφορά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ για την σοσιαλδημοκρατία κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε σήμερα ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία. Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Αν και απέχουμε περισσότερο από ένα χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Προκειμένου πάντως να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στην ΝΔ εξ αιτίας της εγκατάλειψης του αφηγήματος της αυτοδυναμίας ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε την πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η ισχυρή πεποίθηση του Πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και επάλληλων διεθνών κρίσεων. Και η αυτοδυναμία είναι το μέσον για αυτό το σκοπό».

Ο τρίτος παίκτης αυτής της διαδικασίας που δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη του ανέφερε ότι Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση.

Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν, εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση η οποία κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν θέση στο κρίσιμο ερώτημα: πως η χώρα θα βγει από αυτή την κρίση, με ποιο πρόγραμμα και με ποιες συνεργασίες». Πρόσθεσε μάλιστα και αυτός ότι κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές με απλή αναλογική.

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Ανακρίνεται στη ΓΑΔΑ η Ρούλα Πισπιρίγκου – Στον εισαγγελέα το πρωί της Πέμπτης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός για ένα 24ωρο στη Μαριούπολη

Πάτρα: «Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα ομολογήσει και για τους άλλους δύο θανάτους», λέει ο Κατερινόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27