search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:05
MENU CLOSE

Τα κλεμμένα χειρόγραφα του Δαρβίνου: Ένα μυστήριο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Video/Photos)

05.04.2022 11:43
xeirografa_new

Η Δόκτωρ Τζέσικα Γκάρντνερ δεν μπορεί να κρύψει την χαρά της που κρατάει και πάλι στα χέρια της τα δύο μικρά σημειωματάρια του Δαρβίνου, που είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Είμαι ενθουσιασμένη», λέει και δείχνει τα δύο δερματόδετα σημειωματάρια στα οποία ο Δαρβίνος έχει καταγράψει διάφορες σκέψεις και έχει σχηματίσει το δέντρο της ζωής.

Τα δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου είχαν χαθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και την υπόθεση έφερε στη δημοσιότητα το BBC πριν από 15 μήνες, όταν η βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ έκανε έκκληση σε οποιονδήποτε μπορούσε να βοηθήσει για να ανακτηθεί αυτός ο θησαυρός.

Η τελευταία φορά που κάποιος είχε δει αυτά τα σημειωματάρια ήταν 22 χρόνια πριν και οι συνθήκες υπό τις οποίες κλάπηκαν ή «χάθηκαν» παραμένουν άγνωστες. Ωστόσο το ευτύχημα είναι ότι «είναι ασφαλή, είναι σε καλή κατάσταση και επέστρεψαν στο σπίτι τους», όπως λέει η Δόκτορ Γκάρντνερ.

CAMBRIDGE UNIVERSITY LIBRARY

Κινηματογραφικός ο τρόπος επιστροφής των δύο σημειωματάριων

Τα δύο σημειωματάρια επέστρεψαν στο Κέιμπριτζ με περίεργο τρόπο: είχαν τοποθετηθεί στην αρχική συσκευασία τους- ένα κουτί από σκληρό χαρτόνι και το κάθε σημειωματάριο ήταν προσεκτικά τυλιγμένο με νάιλον διαφάνεια. Το πακέτο αυτό  βρισκόταν σε μία ροζ τσάντα δώρου. Μέσα στην τσάντα είχε τοποθετηθεί και μία κάρτα σε καφέ φάκελο. Και στην κάρτα είχε τυπωθεί ένα σύντομο μήνυμα: «Βιβλιοθηκάριε, Καλό Πάσχα Χ.»

Αυτή η ροζ τσάντα με το περιεχόμενο-θησαυρό βρέθηκε προσεκτικά τοποθετημένη στο πάτωμα της δημόσιας βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, σε σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, έξω από το γραφείο της Τζέσικα Γκάντνερ.

Όταν πήρε το δέμα στα χέρια της κατάλαβε τι περιείχε, αλλά πέρασαν πέντε μέρες αγωνίας μέχρι να δώσει άδεια η αστυνομία για να ανοίξει την συσκευασία, να εξετάσει τα σημειωματάρια και να επιβεβαιώσει ότι ήταν τα πρωτότυπα του Δαρβίνου.

CAMBRIDGE UNIVERSITY LIBRARY

«Βάλαμε τα κλάματα», λέει η Δόκτορ Γκάρντνερ, η οποία παραδέχεται ότι φοβόταν πως δεν θα ξαναέβλεπε τα δύο σημειωματάρια.

Τι περιέχουν τα σημειωματάρια του Δαρβίνου

Τα σημειωματάρια χρονολογούνται γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1830, την εποχή που ο Δαρβίνος επέστρεψε από τα Νησιά Γκαλαπάγος. Σε ένα από τα δύο έχει σχεδιάσει ένα δέντρο, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη καταγραφή της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών, που 20 χρόνια αργότερα έγινε η κεντρική θεωρία του επιστημονικού έργου του.

CAMBRIDGE UNIVERSITY LIBRARY

«Πρόκειται για κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα ντοκουμέντα στην ιστορία των επιστημών», δήλωσε ο Τζιμ Σέκορντ, καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Κινηματογραφικός και ο τρόπος «εξαφάνισής» τους

Αυτά τα δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου τα είχαν δει για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2000, όταν κατόπιν «εσωτερικού αιτήματος» αφαιρέθηκαν από το ασφαλές σημείο της βιβλιοθήκης όπου φυλάσσονταν για να φωτογραφηθούν.

CAMBRIDGE UNIVERSITY LIBRARY

Δύο μήνες αργότερα σε έναν έλεγχο ρουτίνας διαπιστώθηκε ότι είχαν χαθεί. Οι εργαζόμενοι στην βιβλιοθήκη έμειναν με την εντύπωση ότι είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο στην αχανή βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, που περιέχει περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες και χειρόγραφα.

 Παρά την έρευνα που έγινε τα σημειωματάρια δεν βρέθηκαν και είκοσι χρόνια μετά οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχαν κλαπεί. Τότε ενημερώθηκε η αστυνομία και η Ιντερπόλ.

CAMBRIDGE UNIVERSITY LIBRARY

Μετά την ανάκτησή τους τοποθετήθηκαν σε ειδικό φυλασσόμενο χώρο της βιβλιοθήκης, αλλά τον Ιούλιο θα εκτεθούν δημοσίως στο πλαίσιο μίας έκθεσης με τίτλο «Darwin in Conversation».

Παρότι «τέλος καλό, όλα καλά», υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα: ποιος πήρε τα σημειωματάρια και ποιος τα επέστρεψε; Παρόλο που δεν υπάρχουν κάμερες στο σημείο όπου βρέθηκε το πακέτο, οι κάμερες στις εισόδους της βιβλιοθήκης μπορεί να δώσουν κάποια στοιχεία για το ποιος μπήκε στον χώρο.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση φορτηγού με τρένο στην Ουγγαρία – Πέντε νεκροί (photos)

NASA: Το Hubble ανακάλυψε «πλανητικό μωρό» εννιά φορές μεγαλύτερο από τον Δία

Σακραμέντο: Μια σύλληψη για το μακελειό με τους 6 νεκρούς (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:04