search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 06:11
MENU CLOSE

Πλήγμα για την ΕΕ: Η Ουγγαρία θα πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο με ρούβλια

07.04.2022 11:42
fysiko_aerio_new

Η Ουγγαρία εργάζεται για την εξεύρεση τεχνικής λύσης στο θέμα της πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Πίτερ Σιζάρτο. Δήλωση που δείχνει γι’ άλλη μια φορά την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν για αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή πολιτική για το ουκρανικό.

Ερωτηθείς για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να «ανταποκριθεί στην πρώτη υποχρέωση πληρωμής στη Gazprom» στο τέλος Μαΐου και γίνεται επεξεργασίας τεχνικής λύσης.

Ο Σιζάρτο κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ουγγαρία θα αποφασίσει για το θέμα των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο κατόπιν συνεννόησης με την Μόσχα και δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κρατών, ούτε να υποκύψει στις πιέσεις που ασκούνται από την ηγεσία της ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ουγγαρία υπέγραψε δύο μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom για την προμήθεια συνολικά 4,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων καυσίμων κάθε χρόνο, που διοχετεύονται μέσω αγωγών που περνούν από την Σερβία και την Αυστρία και παρακάμπτουν την Ουκρανία. Τα συμβόλαια έχουν διάρκεια 15 χρόνων και μπορούν να ανανεωθούν στην δεκαετία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τις χώρες που θεωρεί μη φιλικές να πληρώνουν το φυσικό αέριο με ρούβλια, απειλώντας ότι η Μόσχα θα αρνηθεί πληρωμές τέτοιων συμβολαίων με άλλα νομίσματα, μεταξύ των οποίων το δολάριο και το ευρώ. Κάτι που απέρριψαν οι Ευρωπαίοι. Ωστόσο η κυβέρνηση Όρμπαν καθιστά σαφές ότι δεν θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα, γεγονός που αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο έναντι της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης:

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πιο μακρινό Γαλαξία που έχει βρεθεί ποτέ – Απέχει 13,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός

ΗΠΑ: «Χρυσό κλουβί» για τον γιο του Μπάιντεν πληρώνουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες Κιέβου και Μόσχας για Μπούτσα – Διαφωνίες στην ΕΕ για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04