search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:18
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κατακραυγή για το Τάγμα Αζόφ στη Βουλή – Χρεώνουν την ευθύνη στον Μητσοτάκη

07.04.2022 15:36
vouli1_new

Οργή επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το γεγονός που έλαβε χώρα νωρίτερα στην Βουλή με βίντεο από μέλη του Τάγματος του Αζόφ που απεύθυναν χαιρετισμό, και το οποίο έπαιξε στη μέση της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον της Ολομέλειας.

Η Όλγα Γεροβασίλη, σε μια πρώτη αντίδραση, με δήλωσή της αμέσως μετά τη συνεδρίαση ενημέρωσε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα  για το «ατόπημα» όπως το χαρακτήρισε. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο τουίτερ κλιμάκωσε αποδίδοντας την ευθύνη στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορική ντροπή» σε αντίστιξη προς τον χαρακτηρισμό περί ιστορικής ομιλίας που είχε προσδώσει εκ των προτέρων στο γεγονός ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του στο τουίτερ έγραψε τα εξής:

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Στη δήλωση που έκανε στο περιστύλιο της Βουλής αμέσως μετά τη συνεδρίαση η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε:

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας» αναφέρει σε σχετική δήλωσή της. Και συνέχισε: «Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Οι 4 που αποχώρησαν

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, όταν παρεμβλήθηκε το βίντεο με τους δύο ουκρανούς στρατιώτες που συστήθηκαν ως «Έλληνες ομογενείς» και ένας εξ αυτών ανέφερε ότι συμμετέχει στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αλγεινές εντυπώσεις και δυσφορία κυριάρχησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερις βουλευτές δε, αποχώρησαν. Συγκεκριμένα, τη στιγμή του βίντεο με τον χαιρετισμό του μέλους του Τάγματος του Αζόφ οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας σηκώθηκαν από τα έδρανά τους, έκαναν ένα νεύμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας «Τι είναι αυτά τα πράγματα;» και αποχώρησαν από την αίθουσα, μαζί και οι βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος και Ιωάννης Γκιόλιας (βουλευτής Αργολίδας). Επέστρεψαν όταν συνεχίστηκε η ομιλία Ζελένσκι.

Μετά το πέρας της ομιλίας Ζελένσκι ο Νίκος Φίλης προχώρησε και σε δήλωση με την οποία εξήγησε την αποχώρησή του κατά την εμφάνιση μέλους του Τάγματος του Αζόφ. Κάλεσε δε, τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και την κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις.

«Αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του. Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Η  συμπαράστασή μας  προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη  Ρωσική  εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής».

Σε δική του ανάρτηση στο facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για φιάσκο για το οποίο οφείλει να απολογηθεί ο Κώστας Τασούλας και υπογράμμισε ότι δείχνει «τον επικίνδυνο τρόπο που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Αναλυτικά, αναφέρει στη δήλωσή του: «Η παρέμβαση ενός νεοναζί από το «τάγμα Αζόφ» στην Ελληνική Βουλή αποτελεί ντροπή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει την ευθύνη για αυτή την πρόκληση προς την ιστορία και τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά του ναζισμού και των εκπροσώπων του.

Είναι αυτονόητο ότι ο κ. Τασούλας οφείλει να απολογηθεί για το σημερινό άκρως επικίνδυνο και προσβλητικό για την Ελληνική δημοκρατία συμβάν. Το σημερινό φιάσκο δείχνει τον επικίνδυνο τρόπο που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Διαβάστε επίσης

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 Απριλίου

Μάνος Δασκαλάκης: Ενώπιον της ανακρίτριας ο πατέρας της Τζωρτζίνας – Τι θα καταθέσει (photos/video)

Πλεύρης για Πισπιρίγκου: Θα κινηθούμε νομικά αν έχει συκοφαντήσει γιατρούς και νοσηλευτές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:17